Blockchain-technologie, en daarmee cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC), kan voor bedrijven wereldwijd een enorme boost in productiviteit en vertrouwen geven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van accountancybedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC). Volgens de onderzoekers kan de technologie wereldwijd tegen 2030 voor een boost van $1,7 biljoen zorgen.

5 toepassingen van blockchain

In het rapport gaat PwC dieper in op de mogelijke toepassingen van blockchain. Het onderzocht waar bedrijven vooral in geïnteresseerd zijn. Door de pandemie zijn steeds meer bedrijven gaan kijken naar hoe zij zich beter kunnen wapenen in de toekomst. Digitalisering van bedrijfsprocessen is een van de toepassingen die er in de toekomst voor moeten zorgen dat verstoringen minder impact hebben.

Er zijn vijf toepassingen waarvoor blockchain voornamelijk gebruikt zal gaan worden door bedrijven, aldus PwC. Dat zijn:

Toeleveringsketens
Digitale identiteit
Betalingen en financiële instrumenten
Contracten en het oplossen van conflicten
Engagement met consumenten

In 2025 al $422 miljard boost aan economie

Blockchain-technologie wordt dus door steeds meer bedrijven toegepast en zorgt op de langere termijn voor een boost doordat bedrijven efficiënter en beter kunnen opereren. Volgens PwC zou dit tegen 2025 voor een boost van $422 miljard moeten zorgen in de wereldwijde economie.

Op de langere termijn is het effect nog groter. Tegen 2030 gaat het namelijk om een groei van $1,76 biljoen. PwC noemt een aantal voorbeelden van hoe blockchain waarde kan toevoegen.

Zo is het in China de central bank-issued digital currency (CBDC) die waarde kan genereren voor de Chinese economie. Dat zou gaan om $440 miljard waarmee de CBDC kan zorgen voor een groei van 1,4% van het Chinese bruto binnenlands product (bbp).

In de Verenigde Staten zal blockchain juist binnen de toeleveringsketens waarde gaan bieden. Hierdoor zou het Amerikaanse bbp met $407 miljard kunnen groeien. Ook de VS kan echter in de toekomst een CBDC lanceren wat voor verdere groei kan zorgen.

Veel bedrijven kijken dus naar blockchain en de daarop gebouwde oplossingen. Een van die bedrijven is YouTube, dat “ongelooflijke potentie” ziet in de technologie.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.