Bitconnect was een bizar hoofdstuk in de wereld van cryptocurrencies. Het was een open-source cryptocurrency die uiteindelijk zelfs in de top 10 van grootste cryptocurrencies stond. Op de piek had het een marktkapitalisatie van zo’n $2,5 miljard.

Uiteindelijk bleek Bitconnect een verfijnde Ponzifraude te zijn. Het team achter project liet miljarden van goedgelovige investeerders verdwijnen. Bitconnect kwam aan zijn einde toen in 2018 de SEC het project als scam benoemde en het opdroeg om te stoppen met hun activiteiten.

Jacht op de daders

Onlangs kwam naar buiten dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie een officiële aanklacht heeft ingediend tegen de oprichter van BitConnect. Het gaat hier om de 36-jarige Satish Kumbhani uit India. Hij wordt verdacht van samenzwering tot het plegen van fraude, fraude via oplichting, samenzwering tot het manipuleren van grondstoffenprijzen, het exploiteren van een geldovermakingsbedrijf zonder vergunning, en samenzwering tot het witwassen van internationaal geld.

Uiteraard hebben al deze beschuldigingen te maken met BitConnect. Het platform werd gepromoot als een platform waar geld geleend en uitgeleend kon worden, maar uiteindelijk bleek het niets meer dan een piramidespel te zijn.

Volgens het Ministerie van Justitie heeft Kumbhani een onbepaald aantal beleggers opgelicht, waarbij hij bijna 2,4 miljard dollar aan onrechtmatig verkregen geld heeft verdiend.

Piramidespel

Een speciaal agent van de FBI, Eric B. Smith, zei in officiële verklaringen dat de Bitconnect-zaak indicatief was voor de reikwijdte van de operaties van fraudeurs die de wereld van de cryptocurrencies binnendringen, op zoek naar een kans om de wet te ontduiken:

“De aanklacht van vandaag herhaalt de betrokkenheid van de FBI bij het identificeren en aanpakken van slechte actoren die beleggers bedriegen en het vermogen van legitieme ondernemers om te innoveren binnen de opkomende cryptocurrency-ruimte verpesten. Een beproefd fraudeplan een nieuwe draai geven en het in het buitenland baseren, zal de vastberadenheid en toewijding van de FBI niet afschrikken om dergelijke fraudeurs nauwgezet te onderzoeken en voor het gerecht te brengen.”

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.