Onlangs was op Crypto Insiders te lezen over het beruchte BitConnect project. Deze cryptocurrency, die kort in de top 10 stond, werd in 2018 gestaakt toen duidelijk werd dat het om een piramidespel ging. In de crypto-wereld was men hier al langer bewust van.

Onlangs klaagde het Amerikaanse Ministerie van Justitie een van de oprichters van Bitconnect aan. De 36-jarige Satish Kumbhani uit India wordt beschuldigd van het plegen van fraude, witwaspraktijken, het samenzweren om fraude te plegen en meer. Hij zou investeerders voor meer dan $2,4 miljard hebben opgelicht.

BitConnect oprichter is spoorloos

Nu blijkt echter dat de oprichter spoorloos is. Volgens documenten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is de verdachte waarschijnlijk vertrokken uit India naar een onbekend adres:

“Sinds november heeft de Commissie overleg gepleegd met de financiële regelgevende instanties van dat land in een poging het adres van Kumbhani te achterhalen. Op dit moment is de locatie van Kumbhani echter onbekend en de Commissie kan nog steeds niet zeggen wanneer haar pogingen om hem te lokaliseren succesvol zullen zijn, als ze dat überhaupt zullen zijn.”

Aldus de SEC, die duidelijk twijfelt of de instantie Kumbhani überhaupt kan vinden. De SEC klaagde hem al vorig jaar aan samen met medeoprichter Glenn Arcaro. Arcaro heeft al schuld bekend, enkele maanden daarvoor werden ook al vijf andere betrokkenen aangeklaagd door de SEC.

BitConnect ontstond in 2016 en werd zeer populair tijdens de zogenaamde initial coin offering (ICO) rage van 2017. Echter hadden veel prominente figuren uit de crypto-industrie, waaronder Vitalik Buterin van Ethereum (ETH), gewaarschuwd dat het een piramidespel is.

Kort nadat de autoriteiten ingrepen en het platform werd gesloten, pleegde de oprichters een zogenaamde rug pull. Ze trokken het geld uit het project waardoor de prijs van BCC instortte en investeerders zonder geld zaten. Ter herinnering is hieronder het lachwekkende en inmiddels legendarische presentatie van BitConnect te zien:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.