Onlangs kwam het crypto nieuws naar buiten dat het Europese Parlement proof-of-work (PoW) cryptocurrencies wil gaan verbieden. Onder deze categorie vallen cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Maar er is gelukkig goed nieuws. De tekst van de Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving is namelijk aangepast nadat er flinke kritiek ontstond.

EU wilde bitcoin verbieden

Vorige week was te lezen hoe de EU van plan was om PoW-crypto’s te verbieden. Een van de doelen van MiCA was om ‘niet duurzame consensusmechanismen’ te verbieden. Bitcoin is vaker onderwerp van kritiek omdat het veel energie kost om het te minen

Het parlement zou op 28 februari stemmen over de wet. Het was volgens Stefan Berger, voorzitter van het Committee on Economic and Monetary Affairs, erg waarschijnlijk dat het verbod erdoor zou komen. Maar uiteindelijk werd de stemming uitgesteld met nu goed nieuws als gevolg.

BTC verbod uit tekst geschrapt

Volgens de Duitse website BTC Echo is de specifieke tekst omtrent het verbod uit de tekst gehaald. Berger bevestigd het nieuws op Twitter.

“Dat klopt: de alinea staat niet meer in de tekst. Het verslag moet nog in de commissie worden gestemd. In deze stemming zullen we dan zien waar de meerderheden liggen. De beslissing is nog niet genomen.”

Richtig ist: Der Paragraph ist nicht mehr im Text. Der Bericht muss erst noch im Ausschuss abgestimmt werden. Bei dieser Abstimmung sehen wir dann, wo die Mehrheiten liegen. Die Entscheidung ist noch nicht gefallen.

— Stefan Berger (@DrStefanBerger) March 1, 2022

Het blijft dus afwachten of deze versie een meerderheid haalt. Het voorstel om PoW-crypto’s te verbieden kwam voornamelijk uit de linkse, groene en sociaal-democratische hoek waar duurzaamheid natuurlijk een belangrijk thema is.

In ander Europees nieuws werd vorige week bekend dat de EU de sancties tegen Rusland flink op heeft geschroefd en een aantal Russische banken uit het SWIFT-systeem heeft gezet. De actie ging gepaard met een stijgende bitcoin prijs, wat de suggestie wekt dat Russen mogelijk bitcoin kopen om aan de instortende roebel te ontkomen. Toch blijken de sanctie Rusland niet helemaal onderuit te halen, mede omdat de EU een eigen energiecrisis wil voorkomen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.