Begin april kwam het nieuws naar buiten dat de staat Libanon en de centrale bank in een staat van faillissement zijn. “De staat is failliet en ook de Banque du Liban (de centrale bank) is officieel in een staat van faillissement.” Aldus plaatsvervangend premier van Libanon Saadeh Al-Shami. De Libanese munt is in twee jaar tijd 90 procent van zijn koopkracht verloren en heeft daarmee de bevolking in grote problemen gebracht. Dit uit zich onder meer in voedsel- en watertekorten, gebrek aan medische zorg, educatie en regelmatige stroomuitvallen vanwege grondstoffentekorten. Na Libanon heeft ook Sri Lanka deze week hun staat van faillissement aangekondigd. Wat feitelijk betekent dat Sri Lanka niet meer in staat is om aan de externe schuldverplichtingen te voldoen.

Wat we momenteel zien is een scenario waar bitcoiners al jarenlang voor waarschuwen. De oneindige geldprinterij van centrale banken heeft een prijs. Als de geldhoeveelheid tot in het oneindige stijgt, dan daalt de waarde per eenheid naar nul. De eerste fiatmunten die aan deze praktijken ten onder gaan zijn de zwaksten.

“Om aan een hongerige beer te ontsnappen hoef je niet sneller te zijn dan de beer. Je moet er alleen voor zorgen dat je niet de langzaamste vluchteling bent.” Jim Butcher

Het is een kwestie van tijd

Op dit moment denken we nog “oh het zijn slechts de Srilankaanse rupee en de Libanese pond,” wij hoeven ons geen zorgen te maken. Er komt echter een moment dat de euro en wellicht zelfs de Amerikaanse dollar de zwakste munten op de markt zijn. Als de rest van de fiatvaluta gestorven zijn en de euro en de dollar zich in de boksring terugvinden met bitcoin en andere vormen van hard geld, dan is het nog maar de vraag in hoeverre ze zichzelf overeind kunnen houden.

Op dit moment staat bitcoin (BTC) nog niet tegenover de euro en de dollar, maar tegenover munten als de Sri Lankaanse rupee en de Libanese pond. Wat dat betreft is het dan ook geen verrassing dat de meeste mensen in het Westen de waarde van bitcoin niet inzien. Als je de luxe van een relatief stabiele munt geniet, dan is het moeilijker om de waarde van een inflatiebestendige munt in te zien.

Je hoeft aan mensen in Sri Lanka en Libanon echter niet uit te leggen dat de absolute schaarste van bitcoin enorm waardevol is. Grote delen van de bevolking zijn in een kwestie van jaren hun volledige vermogen kwijtgeraakt aan inflatie. In een wereld waarin centrale banken geen maat weten te houden en de geldprinters op volle toeren draaien is de absolute schaarste van bitcoin de koning.

Bitcoin is de enige ontsnappingsroute

De enige manier om te ontsnappen aan de geldontwaarding in het fiatsysteem is bitcoin. Het is de enige asset ter wereld die absolute schaarste kent. Goud komt wellicht nog het meeste in de buurt, maar het transporteren en verifiëren van goud is te kostbaar om het van bitcoin te winnen. Daarnaast weet niemand precies hoeveel goud er in omloop is en spreken goudbugs al jaren van manipulatie op de goudmarkt.

Manipulatie in de zin dat er op papier veel meer goud is verkocht dan er in werkelijkheid bestaat. Het probleem met goud is echter dat er geen enkele manier is om dit te controleren. Als het waar is dat er op papier meer wordt verkocht dan er fysiek in omloop is, dan hebben we daarmee te dealen. Het interessante aan bitcoin is dat het heel eenvoudig is om de bitcoin die je koopt ‘fysiek’ in eigen beheer te nemen. Het is dan ook mijn overtuiging dat bitcoin vanwege de digitale, transparante en decentrale aard de enige ontsnappingsroute is die we hebben.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.