Bitcoin (BTC) viel gisteren weer terug naar het gebied rondom $40.000. Toch is relatief gezien vrij weinig veranderd. De bulls en bears trekken aan beide eindes, maar geen partij weet nog de overhand te nemen. Toch zal op een gegeven moment een einde moeten komen aan deze trend.

Bitcoin koers zakt met 2,5%

De bitcoin koers lukte gisterenochtend niet om boven $40.200 stand te houden. Toen de koers onder $40.000 dipte, kwam de daling weer in een versnelling terecht. Bitcoin vond heel even support rond $40.500, maar zakte daar ook snel doorheen.

Vervolgens kwam bitcoin weer onder $40.000 uit en dipte gisterenavond zelfs even naar $39.700. Daarna begon BTC weer iets te herstellen, maar de koers had in eerste instantie nog wat om $40.000 te heroveren.

Vanochtend komt bitcoin weer boven $40.000 uit met een piek op $40.400. Op het moment van schrijven zakt de BTC prijs naar $40.200 op KuCoin en €37.200 op Bitvavo. Daarmee staat BTC koers vandaag 2,5% in de min.

ECB gaat rentetarieven nog niet verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren, ondanks de hoge druk om inflatie aan te vechten, vooralsnog niet de rentetarieven te verhogen. Dat kan als positief nieuws gezien worden voor bitcoin. Echter reageerde de koers niet op het nieuws zoals BTC dat recent deed met dit soort nieuws afkomstig van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Press release: Monetary policy decisions https://t.co/Owf9NC14sj

— European Central Bank (@ecb) April 14, 2022

Trekken de bears of bulls harder aan BTC?

De bitcoin analisten zijn nog steeds zeer verdeeld. Analist Rekt Capital geeft aan dat het huidige bereik van bitcoin twee scenario’s kan betekenen. Dit bereik is mogelijk een accumulatiefase die tot een nieuwe bullish trend kan leiden. Het is echter ook mogelijk een distributiefase die tot een bearish trend kan leiden.

Current $28,000-$69,000 #BTC Macro Range is either:

• A Re-Accumulation Range preceding a Bull Trend

• A Distribution Range preceding a Bear Trend

To confirm a Bull Trend, $BTC needs to break red

For a Bear Trend, BTC needs to lose green#Crypto #Bitcoin pic.twitter.com/HS2NjJh9Q4

— Rekt Capital (@rektcapital) April 14, 2022

De bulls zijn van mening dat bitcoin nog steeds in een opwaartse trend zit in verhouding met de dieptepunten uit januari en maart. De koers consolideert dan mogelijk rond de huidige prijs en zet dan binnenkort weer voort.

De bears zien mogelijk een herstel naar het gebied van $42.000-$43.000 en dan een zware afwijzing waardoor bitcoin nog dieper zakt. Dan volgt mogelijk een hertest van de recente lows, oftewel het gebied tussen $28.000 en $35.000. Als bitcoin echter daaronder zakt, wordt het wel erg bearish.

Vooralsnog bepaalt de macro vooral de richting van de koers. De angst en onzekerheid op de financiële markten ligt nog steeds zeer hoog en bitcoin toont nog steeds een zeer hoge correlatie met aandelenmarkten als de S&P 500. Desondanks meldt deze analist dat de relative strength index (RSI) positief is voor de S&P500 en daarom mogelijk ook voor bitcoin.

The structure of the #BTC chart is more tightly connected to the S&P500 than to halving.

As a result, the S&P500’s RSI should provide us with solid buy signals.

And it does.

For the 6th time in #Bitcoin’s history we have left the blue zone. Another strong buy signal.#SPX pic.twitter.com/OoHzaWxpkW

— TAnalyst (@AurelienOhayon) April 15, 2022

Positieve on-chain gegevens voor bitcoin

Er zijn daarnaast ook nog altijd veel positieve on-chain gegevens te vinden voor bitcoin, vooral omtrent de accumulatie. Zo meldt analist Philip Swift dat het aantal BTC, dat al meer dan een jaar stevig wordt vastgehouden, nu een all-time high van 64% heeft bereikt.

Everyone looking at short term price, meanwhile the percentage of #bitcoin being HODL’d for +1yr just made a new ATH at 64%

Live chart: https://t.co/I2BG2Juucd pic.twitter.com/ZCgZXbdAny

— Philip Swift (@PositiveCrypto) April 14, 2022

Er vond mogelijk ook weer een flinke uitstroom van BTC uit exchanges plaats. Analysebedrijf Santiment heeft het over maar liefst 25.000 BTC die gisteren beurzen verliet. Het viel mensen ook op dat maar liefst 30.000 BTC uit Coinbase vertrok, maar naar allerwaarschijnlijkheid werd deze BTC verplaatst naar andere interne wallets van Coinbase. Dat kan mogelijk ook naar een wallet zijn voor over-the-counter (OTC) deals met institutionele investeerders.

25,878 #Bitcoin were moved off of exchanges in the past 24 hours, the largest difference between outflow & inflow in 5 weeks. Historically, large quantities of $BTC moving off exchanges leads to price rises given a few days for the pattern to hold. https://t.co/wZ4Q8LZsxn pic.twitter.com/UCWp7G5WuZ

— Santiment (@santimentfeed) April 14, 2022

Tot slot melden de oprichters van analysebedrijf Glassnode dat we wellicht eindelijk nieuwe participanten de markt zien betreden. Zij melden dat de markt momenteel sneller groeit dan dat investeerders hun BTC verkopen.

#Bitcoin ’s adoption is growing + exchange signups show new participants entering the market.#BTC ’s market is growing at a faster rate than investors are selling or taking profits. See for yourself https://t.co/3CIPmzPbad pic.twitter.com/zHnQ3aoPwk

— 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰 (@Negentropic_) April 14, 2022

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.