Legal tender’ is een bijzondere status. Het betekent dat een valuta een officieel betaalmiddel is in een land. Dat betekent dat mensen wettelijk zijn toegestaan om het te gebruiken, en dat je het als verkoper van bijna welk product dan ook niet mag weigeren. Eerder ging het nieuws dat ook Madeira deze status aan Bitcoin wilde geven, maar dat feest gaat helaas niet door.

Bitcoin legal tender in Madeira?

Dat schrijft The Block op basis van eigen contacten binnen de Portugese overheid. Madeira is een Portugees eiland nabij de Marokkaanse kust, maar het is een autonome regio. Dat betekent dat het voor een groot deel los van het vaste land bestuurd wordt. Het gebruikt net als Portugal gewoon de euro, maar het is niet uitzonderlijk om meerdere valuta met legal tender-status te gebruiken. Veel landen in Zuid-Amerika gebruiken naast hun eigen valuta ook de Amerikaanse dollar – en in El Salvador en Honduras is Bitcoin een volledig legale valuta.

BTC nieuws was nepnieuws

Onlangs ging het nieuws dat Madeira ook van Bitcoin legal tender wilde maken. Het leek meer dan een gerucht te zijn. Onder andere gerenommeerde nieuwssites zoals Cointelegraph en Forbes schreven dat het al een feit was. The Block heeft het nagevraagd bij een woordvoerder van de Portugese president, waaruit blijkt dat dit simpelweg niet klopt. De enige landen waar Bitcoin op het moment van schrijven legal tender is zijn El Salvador, Honduras en Prospera, een ‘special economic zone’ op Roatán, een eiland dat van Honduras is.

Wel benadrukte Madeira’s bestuurshoofd Miguel Albuquerque aan de pers dat bedrijven en individuen geen belasting betalen op cryptovaluta. Dit is het geval in heel Portugal, Madeira is dus geen uitzondering. Ook geldt op het eiland een erg lage belasting van in bepaalde gevallen slechts 5%. Dat komt door Madeira’s ‘free trade zone, die in de jaren ‘80 is opgezet om investeringen aan te trekken.

Een legal tender-status is nooit afgekondigd, en vermoedelijk zal dat binnen de kortste keren ook niet gebeuren. Dan is de kans groot dat dat ook zou gelden voor de rest van Portugal, en dat zou een opmerkelijke zet zijn in een land dat onderdeel is van de economisch sterke Europese Unie. Portugal zou de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF heel erg in de weg zitten, en dat wil ook de Portugese overheid niet.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.