Bitcoin (BTC) werd even extreem volatiel gisteren. De koers steeg de afgelopen twee dagen keihard en tikte weer de $30.000 aan. Kort daarna maakte bitcoin echter een flinke duik en kwam zo diep uit als $27.200. Vervolgens begon bitcoin gelijk te herstellen en komt vanochtend uit op $28.938 op Binance en €26.185 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 2% in de plus. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 90%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $559 miljard en de dominantie op 46,8%. De Fear & Greed Index komt uit op 59 (Greed).

Bitcoin Fear and Greed Index is 59 ~ Greed
Current price: $28,417 pic.twitter.com/uy63siQvGt

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) April 27, 2023

Bitcoin stijging door nieuwe bankproblemen

De harde stijging van deze week begon met het nieuws dat weer een grote Amerikaanse bank in de problemen zit. First Republic Bank maakte bekend dat het meer dan $100 miljard in het eerste kwartaal van 2023 verloor en vervolgens kelderde de koers met bijna 50%. De daling van de FRC aandelen lijkt echter nog niet voorbij te zijn en het is nog maar de vraag of meer banken volgen.

1/x The @firstrepublic saga$FRC indicating down 15% at the open …

If they make it to the weekend without being taken over by the FDIC colour me surprised. pic.twitter.com/Vh15MjmTnC

— Arthur Hayes (@CryptoHayes) April 26, 2023

Bitcoin flash crash door vals alarm

Gisteren stuurde analysebedrijf Arkham een waarschuwing rond dat de beruchte bitcoin stapel van de failliete Mt. Gox exchange en die van de Amerikaanse overheid in beweging waren. De markt vreesde voor een dump en de verkoopdruk schoot omhoog. Het bleek echter om een bug te gaan, gaf het bedrijf snel toe:

Today we fixed a bug related to Bitcoin alerts that caused us to no longer under-send alerts to a small subset of user’s private labels. This was one of them. This fix won’t affect any additional users, and was unrelated to labels generated by Arkham — we understand the impact… https://t.co/VqbX04J2bM

— Arkham (@ArkhamIntel) April 26, 2023

Toch ontkent Arkham dat dit de reden was voor de koersdaling. De alerts en tweets zouden namelijk pas verstuurd zijn kort nadat de daling werd ingezet en niet daarvoor, beweert het bedrijf. Hoe dan ook lijken deze bitcoin dus vooralsnog niet in beweging te zijn.

There have been speculation about Mt Gox reserves moving and US Government selling some of their seized bitcoin.

We have not seen this according to the address we track.

Track it here:
US Gov: https://t.co/VRnD6acTod

Mt. Got: https://t.co/nGsD574byL pic.twitter.com/6JdVReDyrc

— Julio Moreno (@jjcmoreno) April 26, 2023

Koersschommeling zorgt voor grote liquidatie

De extreme schommeling zorgde gisteren voor een enorme liquidatie aan beide zijden. Zowel long als short posities werden massaal geliquideerd. In de afgelopen 24 uur is maar liefst $180 miljoen aan posities geliquideerd en is zelfs $1,2 miljard aan Open Interest uitgewist.

A massive $1.2 billion (13.8%) of Open Interest wiped out for #Bitcoin.

It has barely moved whilst price has bounced back, suggesting a lot of spot buying. https://t.co/FSJHu3u339 pic.twitter.com/VxDv3qrW41

— Decentrader (@decentrader) April 27, 2023

Correlatie met goud op hoogste punt in 2 jaar

Dit zorgt natuurlijk weer veel onzekerheid op de markt. Toch is er ook goed nieuws: terwijl de correlatie tussen bitcoin en aandelen verder afneemt, neemt deze weer sterk toe tussen bitcoin en goud. Volgens analysebedrijf Kaiko ligt de correlatie tussen bitcoin en goud zelfs op het hoogste niveau in bijna twee jaar.

Bitcoin 30-day rolling correlation with gold has surged since March and now stands at 57% – its highest level in almost 2 years.#BTC #Gold #correlation pic.twitter.com/l7N5eYAgEl

— Kaiko (@KaikoData) April 26, 2023

De goudkoers ziet er volgens analist Charles Edwards er momenteel goed uit en dat voorspelt voor bitcoin mogelijk zelfs beter nieuws, zegt de analist.

Gold chart looks great here. That’s often even better news for Bitcoin. pic.twitter.com/hGXzVRRGao

— Charles Edwards (@caprioleio) April 27, 2023

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.