Het is uiteraard alom bekend dat grote bitcoin (BTC) investeerders, ook wel whales genoemd, een grote invloed hebben over het netwerk en de koers van BTC. Uit nieuwe data van IntoTheBlock blijkt dat deze invloed nog altijd reusachtig is. Zeker 99% van alle transacties die op het Bitcoin netwerk gedaan worden hebben een waarde van meer dan $100.000, tot waar maar weinig particuliere investeerders in staat zijn. Het laat zien dat whales nog altijd een gigantische vinger in de pap hebben en dat deze invloed eigenlijk alleen maar verder groeit.

Bitcoin whales

Het rapport laat daarnaast zien dat het aandeel van whales in het transactievolume van het Bitcoin netwerk gedurende de laatste paar jaar in een stroomversnelling is gekomen. Aan het begin van 2020 waren whales namelijk nog maar verantwoordelijk voor zo’n 80% van het totale transactievolume. Inmiddels is dit enigszins rond de de 99% gestabiliseerd.

Deze trend gaat uiteraard gepaard met een vorderende adoptie van de koning der cryptocurrencies door grote institutionele investeerders. Grote bedrijven nemen steeds vaker een positie in bitcoin en om die reden verschuift het transactievolume in de richting van de whales.

Crypto’s Institutional Appeal Continues to Grow

99% — Currently over 99% of all #Bitcoin volume comes from transactions of over $100k
The dominance of institutions and change in market structure accelerated in Q3 2020 pic.twitter.com/Lo0ieCrPZG

— IntoTheBlock (@intotheblock) March 13, 2022

Historisch gezien heeft de institutionele interesse in Bitcoin de prijs hoog gepompt, maar het rapport erkent dat dat momenteel niet het geval is. Bitcoin heeft een hoge volatiliteit gekend omdat de crypto-sector steeds meer correleert met de aandelenmarkt.

Bitcoin whales aan de zijlijn

Het is duidelijk dat whales het Bitcoin netwerk domineren. Wellicht dat de whales ook een verklaring kunnen geven voor de huidige staat van de koers van bitcoin. Een rapport van Ecoinmetrics stelde een paar dagen geleden namelijk dat bitcoin whales op het moment niet grootschalig inslaan.

Ecoinmetrics stelt dat zonder de steun van bitcoin whales het erg onwaarschijnlijk is dat de bitcoin koers naar boven zal uitbreken. Doordat whales de diepste zakken hebben, zijn zij degene met de meeste invloed op de bitcoin koers. Daarom verwacht Ecoinmetrics voorlopig geen serieuze langdurige opwaartse beweging.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.