Deze week stond de lancering van de zogenaamde bitcoin (BTC) ‘volcano bonds’ op de planning. Deze 10-jarige obligaties zouden tussen 15 en 20 maart moeten lanceren, maar het lijkt er inmiddels sterk op dat dit niet meer gaat lukken.

El Salvador werd vorig jaar september het eerste land ter wereld dat een bitcoin wet invoerde en de cryptocurrency een wettelijk betaalmiddel maakte. Het land maakt daarnaast gebruik van zogenaamde geothermische krachtcentrales om energie op te wekken met vulkanen. Begin dit jaar minede El Salvador de allereerste BTC met behulp van vulkanische energie.

Met de vulkaanobligaties is El Salvador van plan maar liefst $1 miljard op te halen bij investeerders. $500 miljoen hiervan wordt dan gebruikt om meer bitcoins te kopen terwijl de andere helft gaat naar de financiering van de ‘Bitcoin City.’

Alejandro Zelaya, de minister van Financiën van El Salvador, kondigde eerder aan dat de lancering voor de volcano bonds tussen 15 maart en 20 maart zal plaatsvinden. Hij waarschuwde toen echter dat hij de oorlog in Oekraïne niet had verwacht en mogelijk voor uitstel kan zorgen.

Dat lijkt dus ook het geval te zijn, al is niets officieel bevestigd. Of de oorlog ook daadwerkelijk de reden voor het uitstel is, is vooralsnog onbekend. Het is dus ook onbekend wanneer we deze obligaties wel kunnen verwachten.

Bitcoin adoptie El Salvador

In gerelateerd bitcoin nieuws, meldt Bloomberg dat de bitcoin adoptie in El Salvador nog nauwelijks impact heeft gehad op bedrijven in het land.

A survey found that the vast majority of companies in El Salvador haven’t used crypto for business https://t.co/cy9ku4JS1f

— Bloomberg Crypto (@crypto) March 19, 2022

Volgens een onderzoek van de Kamer van Koophandel van El Salvador zegt maar 14% van bedrijven dat zij sinds september een transactie met bitcoin hebben uitgevoerd. Meer dan 90% van de 337 bedrijven die werden ondervraagd, zei dat de adoptie van Bitcoin in het land weinig tot geen invloed had op hun verkoop.

Samson Mow meldt aan Bloomberg dat hij verwacht dat El Salvador de volcano bonds zal uitgeven via LaGeo:

“Vanuit mijn perspectief is het logisch omdat ze een vulkaanmijn gaan opzetten en LaGeo hun geothermische installaties exploiteert.”

Gisteren hintte Mow naar een mogelijk BTC adoptie in Guatemala:

It’s a sign. pic.twitter.com/uXzWmtzuqx

— Samson Mow (@Excellion) March 18, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.