Bitcoin (BTC) sloot de maand maart uiteindelijk toch minder mooi af dan wellicht eerst werd verwacht. De koers maakte namelijk gisteren nog een flinke duik. Toch was het wellicht een gezonde pullback, waar meerdere analisten al een tijdje voor waarschuwden.

Echter lijkt de dip voor veel onzekerheid en paniek op de crypto-markt te zorgen. Houd er rekening mee dat bitcoin rally’s nooit onafgebroken verlopen, maar altijd gepaard gaan met correcties.

Bitcoin eindigde de maand uiteindelijk maar zo’n 3% in de plus, echter is dat niet helemaal eerlijk. Bitcoin begon de maand namelijk met een daling en de huidige rally begon eigenlijk pas twee weken geleden. Ten opzichte van het begin van deze rally staat bitcoin 18% in de plus en zijn veel analisten nog steeds zeer bullish.

Bitcoin koers 4,5% in de min

De bitcoin koers kwam begin deze week te veel weerstand rond $48.000 tegen en analisten waarschuwden toen gelijk voor een mogelijke pullback. Desondanks hield de koers dagenlang boven $47.000 stand.

Tot gisterenmiddag dan, toen maakte de koers een snelle duik. Bitcoin werd rond $47.500 afgewezen en zakte eerst naar $46.300. Daar leek de koers even een rebound te maken, maar kwam niet verder dan $46.500 en begon weer te dalen.

Bitcoin hield vervolgens de rest van de avond stand tussen $45.600 en $45.900. Wederom kon de koers daar niet aan vasthouden, en daalde afgelopen nacht nog verder. Uiteindelijk kwam bitcoin vanochtend op een dieptepunt van $44.400 uit.

Sindsdien is de koers voorzichtig aan het herstellen en stijgt op het moment van schrijven naar een prijs van $45.200 op KuCoin en €40.850 op Bitvavo. Daarmee staat BTC echter alsnog 4,5% in de min vandaag.

Mogelijke oorzaken van BTC koersdaling

Zoals al gezegd werd een pullback al verwacht. De zogeheten ‘CME Gap’ werd gevuld, dat is de kloof die ontstaat als bitcoin in het weekend stijgt terwijl de Chicago Mercantile Exchange (CME) is gesloten. Die wordt niet altijd gevuld.

Wellicht droeg een lading van negatief nieuws gisteren ook bij aan de koersdaling. Rond dezelfde tijd kondigde namelijk de Russische president Poetin aan dat hij alleen nog Russische roebels voor gas wil, terwijl er sancties lopen tegen Russische banken. Ook kwam rond dezelfde tijd naar buiten dat Europa voor een nieuwe zorgwekkende wet heeft gestemd omtrent unhosted wallets.

Analist Philip Swift meldt daarnaast dat een grote berg bitcoins rond deze tijd voor het eerst in meer dan 7 jaar bewogen. Dat zorgde wellicht ook voor enige verkoopdruk. De BTC lijken mogelijk afkomstig te zijn van een hack van Cryptsy wallets.

Whale Shadows:

There was a significant movement on-chain yesterday, with +10k BTC that has not moved for the past 7-10yrs finally moving.

Red boxes show when similar-sized dormant amounts moved previously…typically at major highs

Live chart: https://t.co/GoCUB7EDLR pic.twitter.com/jCBwZFnYbQ

— Philip Swift (@PositiveCrypto) March 31, 2022

Daarnaast opende Amerikaanse aandelenmarkten rond deze tijd in het rood en de correlatie tussen bitcoin en de S&P 500 ligt weer hoger dan ooit. De daling ging overigens ook weer gepaard met een flinke liquidatie van long posities:

Around $40 million in #Bitcoin Long Liquidations over the last few hours pic.twitter.com/qZXSOXFmkP

— On-Chain College (@OnChainCollege) March 31, 2022

Bitcoin vindt support, maar rebound blijft nog uit

Zoals verwacht, lijkt bitcoin support te vinden rond de 200-dagen exponential moving average, rond $44.800.

#Bitcoin officially retesting the 200 day EMA…

As I outlined earlier today, this is a potential support level. It’s acted as both support & resistance multiple times since June 2021. pic.twitter.com/jZpNrDaYDv

— Caleb Franzen (@CalebFranzen) April 1, 2022

De markt blijft hoopvol dat de koers alsnog een rebound kan maken en de rally kan hervatten. Vooralsnog blijft die stuiter echter uit. Toch is april historisch een sterke maand voor bitcoin en we zien het volume eindelijk voorzichtig toenemen.

No sign of reversal yet but this went oversold fast on 4 hr..if we were to get a bounce in this range it will have to happen at this level..looking at that and a few other indicators on lower time frames it seems likely. #BTC pic.twitter.com/gok1HKPpEh

— Rickus (@rickus_trades) April 1, 2022

Desondanks zijn er nog altijd zorgwekkende ontwikkelingen op macro-ecomische schaal. Zo blijft de inflatie alsmaar stijgen en dat kan ervoor zorgen dat investeerders hun geld uit risicovolle activa trekken, waar bitcoin blijkbaar nog steeds onder valt.

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.