Vorig jaar heeft de Centrale Bank van Nigeria het officieel lastig gemaakt om in het land cryptovaluta te kopen en te verkopen. Het ging niet om een volledig verbod, maar om een verbod voor financiële instellingen die bijvoorbeeld diensten aan exchanges leveren. Nu hebben vier grote banken in Nigeria grote boetes gekregen, omdat ze dit tóch hebben gedaan.

Tegen de crypto regels ingegaan

Dat schrijft Bloomberg. Het maakt duidelijk dat de overheid van Nigeria erg serieus is in het uitvoeren van de restricties, en dat het geen losse flodders zijn. Vier banken in het Afrikaanse land zijn beboet met voor Afrika grote sommen naira, de nationale valuta van Nigeria. Zo krijgt IBTC Bank een boete van 200 miljoen naira, omgerekend ongeveer 440.000 euro. IBTC is de Nigeriaanse tak van de Zuid-Afrikaanse bank Standard Bank Group. De nettowinst van IBTC was in 2021 zo’n 57 miljard naira (126 miljoen euro), volgens het jaarverslag.

De hoogste boete was voor Nigeria’s grootste bank, Access Bank, met een boete van omgerekend 1,1 miljoen euro. United Bank for Africa en Fidelity Bank kregen een geldstraf van omgerekend respectievelijk 220.000 euro en 32.000 euro. In alle gevallen lag de oorzaak bij het voorzien van diensten die met cryptovaluta te maken hebben. Het doen van P2P-transacties (peer-to-peer, directe transacties zonder derde partij) zijn wel legaal in het land. Hier mag alleen geen financieel instituut bij betrokken zijn.

Boetes uitdelen is moeilijk

Bij het beboeten van banken is het de kunst om de boete hoog genoeg te leggen om de bank te laten lijden, maar om tegelijkertijd niet zoveel financiële schade aan te brengen dat het de veiligheid van de bank in gevaar brengt. In de praktijk betekent dat vaak dat de boetes zelfs voor de bank erg laag liggen, uit angst dat de boetes voor onbedoelde nadelen zorgen.

Toch lijkt het erop dat de boetes relatief hoog zijn, afgaande op Bloombergs bericht en de context ervan. Over het algemeen is de financiële sector in arme landen als Nigeria niet zo sterk. Zo’n land moet dus extra voorzichtig zijn, wat opnieuw aangeeft dat Nigeria erg serieus is in het verbieden van crypto-diensten. Het is de omgekeerde wereld; het wordt op veel plaatsen juist makkelijker om als instituut crypto te kopen, en soms iets moeilijker om als retail-investeerder te kopen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.