De prijs van bitcoin (BTC) is hard onderuit gegaan de afgelopen dagen en weken. ‘S werelds grootste cryptocurrency is sinds de absolute top in november van 2021 al met zo’n 50% gedaald. Gisteravond schreven we dat de bodem vermoedelijk nog niet gevonden is. Toch zijn de meningen nog altijd erg verdeeld. Ondertussen is het aantal transacties op het Bitcoin-netwerk hard toegenomen, net als de transactiekosten.

Federal Reserve is de spil

Dat schrijft Glassnode in The Week On-Chain van 9 mei. De afgelopen weken stonden in het teken van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Die verhoogde langzaam zijn rentes. Dat ging gepaard met een stijgende dollar en crashende aandelenmarkten. De hogere rentes verminderen de inflatie, waardoor cash een interessantere investering wordt. De keerzijde is dat dit een financiële crisis in de hand kan werken, omdat het consumeren ontmoedigd. Ook cryptocurrencies zijn niet bepaald gespaard gebleven.

Dat zien we niet alleen terug in de prijs, maar ook in wat er op de blockchain zelf gebeurt. Niet alleen de tokens op exchanges worden dus verkocht, er worden ook tokens verplaatst op het netwerk – vermoedelijk naar handelsplatformen toe. Volgens Glassnode waren er in 2022 tot nu toe meer verkopers dan kopers. Bovendien waren de investeerders met meer dan 10.000 BTC de grootste verkopers. Dat geeft duidelijk aan dat whales serieus zijn in het verkopen van hun holdings. Tegelijkertijd zijn kleine investeerders (minder dan 1 BTC) de grootste groep die juist kopen. Toch zijn ze minder actief dan in februari en maart.

De gemiddelde transactie op Bitcoin kostte volgens BitcInfoCharts op zijn top halverwege vorige week bijna 3 dollar. Dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van 17 april, toen was je voor een transactie slechts 1 dollar kwijt. De kosten zijn nu 15% hoger dan gemiddeld.

Dit alles betekent vermoedelijk dat er nog pijn geleden kan worden: kleine investeerders kunnen nog verkopen. En dat terwijl er tegelijkertijd signalen zijn dat de markt nu toch wel een beetje oververhit is. Tijd voor wat groen tussen al het rood door?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.