Halverwege het vorige jaar werd de wereld van cryptocurrencies tot op zijn grondvesten geschud. De Chinese overheid maakte plotseling bekend dat het minen van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) verboden werd en een paar maanden later volgde ook een verbod op het verhandelen van cryptovaluta. Uiteraard had dit grote effecten op de positie van China binnen de crypto industrie. Volgens de centrale bank van China, de People’s Bank of China, is inmiddels het Chinese aandeel van de totale hoeveelheid bitcoin transacties met meer dan 80% gedaald.

Bitcoin en China

Voorheen was de wereld van crypto onlosmakelijk verbonden met China. Een overgrote meerderheid van de bitcoin miners waren gevestigd in China en dit betekende dat de meeste transacties ook hier werden gevalideerd en verwerkt. Op een gegeven moment was China verantwoordelijk voor maar liefst 90% van alle bitcoin transacties.

Ondertussen is dit als gevolg van de draconische maatregelen door de overheid niet meer het geval. Volgens een rapport van de Chinese centrale bank is China nu nog slechts verantwoordelijk voor 10% van alle gemaakte bitcoin transacties.

“Het globale aandeel van Bitcoin-transacties in China daalde snel van meer dan 90% naar 10%. Streng opgetreden tegen illegale financiële activiteiten zoals het wanordelijk omgaan met financiën en het hard aanpakken van illegale fondsenwerving.”

Crypto industrie is hersteld

In eerste instantie was de chaos binnen de crypto industrie groot naar aanleiding van de plotselinge Chinese maatregelen. De rekenkracht van het bitcoin netwerk, de hash-rate kelderde en ook de koers van bitcoin zakte in elkaar.

Het duurde echter niet lang voordat er een serieus herstel werd ingezet. Binnen de kortste keren wist het Bitcoin netwerk te stabiliseren en groeide de rekenkracht opnieuw tot grote hoogtes. Dit kwam onder meer doordat grote mining bedrijven uit China vertrokken om zich elders in de wereld, bijvoorbeeld in Canada of in de Verenigde Staten, te vestigen.

Op dit moment stellen analisten dan ook dat het Bitcoin netwerk wellicht gezonder is dan een jaar geleden toen China nog een grote hoeveelheid invloed had kunnen uitoefenen op de koning der cryptocurrencies.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.