Door de vele economische ontwikkelingen, werd al verwacht dat het een zeer volatiele week zou worden voor bitcoin (BTC). Vooralsnog pakt deze volatiliteit positiever uit dan begin deze week nog werd gevreesd.

De angst begint daardoor in een steeds sneller tempo af te nemen, de FOMO begint toe te slaan en de markt spreekt zelfs van een ‘Fed of Powell pivot,’ oftewel omdraai. Toch blijven veel analisten nog zeer verdeeld en wordt zelfs gewaarschuwd voor een “bull trap.”

Bitcoin Fear and Greed Index is 39. Neutral
Current price: $23,714 pic.twitter.com/c3kZDsoWp8

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) July 29, 2022

Bitcoin koers stijgt 4,5%

De bitcoin koers kwam meer dan een week geleden kort boven $24.000 uit, maar was afgelopen dinsdag helemaal terug naar $20.750 gevallen. Bitcoin begon toen voorzichtig te stijgen en vervolgens kondigde de Federal Reserve woensdag een renteverhoging van 75bps aan.

Dat was minder hoog dan werd gevreesd en de BTC koers maakte direct een flinke sprong. Gisteren duwde bitcoin het grootste deel van de dag tegen weerstand rond $23.000 aan. Vervolgens maakte bitcoin weer een sprongetje na de publicatie van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Sinds gisterenavond duwt bitcoin tegen weerstand rond $24.000 aan en piekte al twee keer naar $24.160, waaronder vanochtend. De BTC prijs zakt op het moment van schrijven iets en komt uit uit op $23.950 op Binance en €23.400 op Bitvavo. Daarmee staat de BTC koers vandaag 4,5% in de plus.

Bitcoin stijgt na bbp en Apple en Amazon cijfers

Normaliter wordt de definitie gehanteerd dat als het bbp twee kwartalen op rij krimpt, dat we officieel in een economische recessie zitten. Dat bleek gisteren het geval te zijn in de VS, maar het Witte Huis lijkt inmiddels een ander definitie voor een recessie te willen hanteren.

Doocy: “Why are White House officials are redefining recession?”

Jean-Pierre: “We are not redefining a recession.”

Doocy: “A recession is two consecutive quarters of negative GDP growth.”

Jean-Pierre: “That’s not the definition.” pic.twitter.com/IpJkaxMVAS

— unusual_whales (@unusual_whales) July 27, 2022

Desondanks is het een teken dat de Amerikaanse centrale bank wellicht terughoudender wordt in haar monetaire beleid en met de verhoging van de rentetarieven. Daardoor nam de angst op meer risicovolle financiële markten af. Daarnaast bleek dat de kwartaalcijfers van Apple en Amazon positiever uitpakten dan werd verwacht en dat trok ook aandelenmarkten aan waar bitcoin nog altijd een zeer hoge correlatie mee heeft.

Talked about this on spaces earlier, both AAPL and AMZN ripping higher after earnings as expected. pic.twitter.com/F5EdYVz1DQ

— K A L E O (@CryptoKaleo) July 28, 2022

Bitcoin koers stoeit nog met 200-weken moving average

Desondanks moeten we rekening houden dat bitcoin nog altijd in gevecht is met het gebied tussen de 200-weken moving average, die nu rond $22.800 ligt en de 200-weken exponential moving average, die nu rond $26.750 ligt. Er lijkt inmiddels veel weerstand hier te liggen.

#Bitcoin is retesting the 200-week moving average cloud once again, as potential resistance.

200 EMA
200 SMA

After using this moving average cloud as dynamic support for 5 years, it is now threatening to act as resistance. pic.twitter.com/K48gklELlU

— Caleb Franzen (@CalebFranzen) July 28, 2022

Bitcoin miners staan nog onder druk

Daarnaast meldt analysebedrijf Glassnode dat bitcoin-miners nog steeds flink onder druk staan. De zogenaamde mining pulse zit in een opwaartse trend en dat betekent dat de voorgenomen transactietijd van 10 minuten gemiddeld niet wordt behaald.

Dat komt door een dalende hash rate, of rekenkracht van het netwerk en dat komt waarschijnlijk door capitulatie onder miners. Het zal waarschijnlijk leiden tot een verdere afname van de zogeheten difficulty rate, of moeilijkheidsgraad. Dat kan de druk weer enigszins verlichten, al wordt momenteel juist nog een toename van ongeveer 1,2% geschat.

The #Bitcoin Mining Pulse is experiencing a sustained uptrend, indicating blocks are coming in slower than the target 10mins.

This signifies continued stress in the mining industry as hashrate comes offline, and difficulty adjusts downwards.

Live Chart: https://t.co/ITLFuFzQ98 pic.twitter.com/Tk3bOs8I0E

— glassnode (@glassnode) July 28, 2022

Analist waarschuwt voor bull trap

Alhoewel de markt een stuk positiever en bullish wordt, waarschuwt analist Il Crypto Capo voor een zogenaamde “bull trap,” of stierenval. Daarbij lijkt het alsof de koers in een opwaartse trend terecht komt, maar dit eigenlijk niet doet.

This is one of the biggest bull traps of the year, but you won’t see it until it’s too late.

— il Capo Of Crypto (@CryptoCapo_) July 28, 2022

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord Premium kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

#BTC doing its thing… despite the ‘macro’. pic.twitter.com/A0sCKP61Br

— dave the wave (@davthewave) July 28, 2022

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.