Bitcoin (BTC) daalde meer dan een week lang, maar kon gisteren eindelijk weer eens flink stijgen. Toch zit de koers nog in een zeer gevoelig bereik, is de angst op de markt zeer hoog en zijn analisten nog steeds verdeeld of bitcoin nu kan herstellen of nog dieper zakt.

Bitcoin Fear and Greed Index is 28 — Fear
Current price: $41,225 pic.twitter.com/17KBD0XOwz

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) April 14, 2022

Bitcoin koers stijgt met 3%

De bitcoin koers had gisterenochtend moeite om boven $40.000 stand te houden en dipte tegen de middag naar $39.760. Toch was dat al minder diep dan een dag daarvoor. Toen maakte bitcoin plotseling een flinke stuiter, de koers doorbrak vrij snel de weerstand rond $40.700 en kwam vervolgens weer boven $41.000 uit.

De rest van de avond en nacht hield bitcoin boven $41.000 stand en tikte een piek aan van $41.500. Het lukte bitcoin hier nog niet om doorheen te breken, maar de koers lijkt vanochtend vooralsnog boven $41.200 stand te houden. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs op $41.250 uit KuCoin en €37.850 op Bitvavo. Daarmee staat bitcoin vandaag 3% in de plus.

#Bitcoin Pennant forming on 1 hour time frame: pic.twitter.com/OKgQrQDTO7

— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) April 14, 2022

ECB beslist over rentetarieven vandaag

De flinke koersstijging van bitcoin ging gepaard met groen kleurende aandelenmarkten als Nasdaq en S&P 500, terwijl de Amerikaanse dollar index (DXY) toch omlaag corrigeerde. Het bevestigt wederom de hoge correlatie en dat macro momenteel grotendeels de koersrichting bepaalt.

#Bitcoin is green. Guess what, that’s because stocks are green. Bitcoin continues to be highly dependent on what is going on in financial markets and with that ultimately how the FED reacts to inflation etc. $BTC pic.twitter.com/onRnzeNqRL

— Jan Wüstenfeld (@JanWues) April 13, 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) beslist later vandaag in Frankfurt of de rentetarieven omhoog gaan om de stijgende inflatie af te remmen. De Federal Reserve hintte eerder dit in mei te zullen doen en de druk ligt hoog voor de ECB om dit ook te doen. Het is echter verre van zeker wat de ECB beslist en wat de centrale bank ook doet, het kan vervolgens voor meer volatiliteit zorgen op de financiële markten.

Bitcoin moet weerstand omslaan in support

Om verder te kunnen stijgen, is het zeer belangrijk dat bitcoin nu het gebied tussen $42.000 en $43.000, rond de 50-dagen en 100-dagen moving averages, weer van weerstand terug naar support omslaat. Dan kan bitcoin mogelijk weer de $44.500 testen, rond de 200-dagen exponential moving average.

#Bitcoin needs to find support above 42k.

Thats it, thats the tweet. pic.twitter.com/cWDqg0syfD

— Steve (@decodejar) April 14, 2022

Echter zijn veel analisten bearish geworden na de recente daling. Zij verwachten dat er een grote kans is dat bitcoin afgewezen wordt in het gebied tussen $42.000 en $43.000. De bitcoin koers zou dan vervolgens nog dieper kunnen zakken dan voorheen. De vraag is dan of de support rond $38.000-$39.000 nog standhoudt zoals vorige keer, of dat bitcoin de lows van begin dit jaar, onder de $35.000 of mogelijk nog dieper, opnieuw zal testen.

occurred to me we can actually get a really ugly wick on the daily.. pic.twitter.com/jGFpSsO9ZZ

— Rickus (@rickus_trades) April 14, 2022

Bitcoin uitstroom op hoogste niveau ooit

Toch zijn er ook positieve tekenen voor de bitcoin koers. Zo meldt analist Will Clemente dat de uitstroom van BTC uit beurzen maar drie keer eerder zo hoog lag als nu. Een uitstroom uit exchanges toont aan dat investeerders niet bereid zijn om te verkopen tegen huidige prijzen.

On only 3 other occasions have we ever seen Bitcoin withdrawn from exchanges at this rate. pic.twitter.com/oQZcIf1WYM

— Will Clemente (@WClementeIII) April 13, 2022

Bitcoin heeft gebrek aan nieuwe marktparticipanten

Echter is er nog altijd, zoals Blockwise aangeeft, een gebrek aan nieuwe vraag van nieuwe marktparticipanten.

“Delta gradient measures the relative change in momentum between speculative value, and true organic capital inflows” @glassnode

Atm no signs of organic capital inflows & low miner revenue from fees suggest there is not a lot of new participants entering the market#Bitcoin pic.twitter.com/1NJqiqpVVk

— Blockwise (@Blockwise_) April 13, 2022

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.