De Braziliaanse politie heeft een cryptocurrency “piramidespel” ontmanteld waar bekende voetballers en andere celebrities bij betrokken waren. Het piramidespel heeft de fraudeurs naar verluidt zo’n $767 miljoen opgeleverd.

Op donderdag gingen honderd agenten de straat op in zes Braziliaanse steden om huiszoekingsbevelen uit te vaardigen tegen onder andere Francisley Valdevino da Silva, alias “Sheikh dos Bitcoins.”  

$767 miljoen aan crypto verduisterd

Volgens een persbericht van U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) heeft de Braziliaanse federale politie in vier Braziliaanse staten 20 huiszoekings- en inbeslagnemingsbevelen uitgevoerd. 

Da Silva’s groep wordt ervan verdacht tot 4 miljard Braziliaanse real (ongeveer $767 miljoen) te hebben verduisterd en witgewassen van “duizenden” Brazilianen en burgers uit ten minste tien andere landen, aldus de autoriteiten. 

Da Silva en zijn handlangers lokten hun slachtoffers door te beweren dat ze een groot team van deskundige crypto handelaars hadden die ervoor zouden zorgen dat men veel winst zou maken. 

De investeerders werd verteld dat ze munten konden “huren”. Ze kregen ook te horen dat ze gemakkelijk 20% winst konden maken op hun oorspronkelijke inzet.

Duizenden mensen opgelicht door Bitcoin sjeik 

Volgens Globo en UOL gelooft de politie dat de “Bitcoin sjeik” het project heeft opgezet. Het project draait om een bedrijf genaamd Forcount en een token genaamd Mindexcoin. Braziliaanse media melden dat de munt “geen marktwaarde heeft” en niet op beurzen staat genoteerd.

Advocaten die de slachtoffers vertegenwoordigen beweren dat Forcount en Mindexcoin dekmantels zijn voor een financieel piramidespel. Investeerders werden verteld dat zij konden verwachten meer te verdienen door leden te werven.

De federale politie gaf de invallen de bijnaam “Operatie Poyais”. De operatie is vernoemd naar de negentiende-eeuwse Schot en bedrieger Gregor MacGregor. Hij verkocht obligaties en akten voor het fictieve land “Poyais”. 

Volgens het rapport van de Braziliaanse politie zei de advocaat van da Silva dat zijn cliënt meewerkt met de politie en zich beschikbaar heeft gesteld.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.