Bitcoin (BTC) miners lijken vooralsnog onverschrokken te zijn, ondanks de tegenvallende koersontwikkelingen de afgelopen maanden. De rekenkracht die de miners samen genereren bevindt zich namelijk nog steeds in een opwaartse trend, en dat sinds 28 juni vorig jaar.

Bitcoin mining industrie blijft groeien

Bitcoin miners verwerken transacties en voegen deze toe aan de Bitcoin blockchain. Met andere woorden, ze vervullen een belangrijke taak. Met de bitcoin koers die op de langere termijn in een opwaartse trend zit (lees: sinds 2009 toen 1 BTC 0$ waard was), worden bedrijven en individuen nog altijd aangetrokken om bitcoin te minen.

Uit data van CryptoQuant blijkt dat de rekenkracht, of hash rate, in een opwaartse trend zit. Dit is een duidelijk teken dat de industrie aan het groeien is waarmee ook de beveiliging van het netwerk steeds sterker wordt. Hoe meer miners bitcoin minen, hoe moeilijker het wordt om een aanval uit te voeren op het netwerk. Op dit moment genereert het netwerk 217 miljoen hash keys per seconde. Dat was in juni 2021 nog rond de 57 miljoen keys per seconde.

Despite the low fee miners received, the mining process has been in the competition
by @kingstockcapita

Checkhttps://t.co/uz3Gf1bg2K pic.twitter.com/fDCJO5Oqlj

— CryptoQuant.com (@cryptoquant_com) April 14, 2022

Opvallende stijging ondanks lage bitcoin transactiekosten

Wat opvalt aan de stijgende rekenkracht is dat de transactiekosten op het Bitcoin-netwerk relatief laag zijn (oranje grafiek). Miners ontvangen voor het minen van BTC naast een subsidie, bestaande uit nieuw aangemaakte bitcoins, ook inkomsten uit transactiekosten. De huidige lage transactiekosten tonen aan dat het netwerk qua aantallen transacties relatief rustig is waardoor de kosten laag blijven.

Dat de rekenkracht stijgt kan met verschillende factoren te maken hebben. Naast dat steeds meer miners zich bij het netwerk voegen, is ook de toenemende efficiëntie van mining machines een reden voor de stijging. Onlangs lanceerde de grote mining-fabrikant Canaan een nieuwe efficiënte miner. En zelfs Intel kondigde onlangs een eigen mining chip aan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.