Het lijkt erop dat bitcoin (BTC) miners steeds vaker Noorwegen kiezen als hun thuisbasis, dat meldt het crypto onderzoeksbureau Arcane Research. Deze miners draaien volgens Arcane Research voor de volle 100% op groene stroom.

Bitcoin mining in Noorwegen

Arcane Research noemt noorwegen dan ook een ‘oase voor groene stroom.’ Ondertussen zijn bitcoin miners die gevestigd zijn in Noorwegen verantwoordelijk voor zo’n 1% van de totale rekenkracht, ofwel hash rate, van het Bitcoin netwerk. In vergelijking met de Noorse bevolking van slechts ongeveer 5 miljoen is dat een behoorlijke hoeveelheid.

Noorwegen is door de geografische ligging uitstekend geschikt voor het opwekken van groene stroom. Een groot deel van de energie in Noorwegen wordt dan ook opgewekt door hydro-elektrische stuwdammen. Om die reden gebruiken bitcoin miners in Noorwegen vrijwel enkel schone energie.

“De belangrijkste conclusie voor bitcoin miners met betrekking tot de Noorse elektriciteitsmix is dat deze volledig hernieuwbaar is, en dat zal zo blijven.”

Sterke groei BTC miners

Volgens een analist van Arcane Research, Jaran Mellerud, zal het gunstige vestigingsklimaat in Noorwegen ervoor zorgen dat in de nabije toekomst nog veel meer bitcoin miners naar het Scandinavische land zullen verhuizen. Niet alleen het feit dat energie op een duurzame manier wordt opgewekt is natuurlijk gunstig voor miners, ook de lage  temperaturen in Noorwegen zijn erg aantrekkelijk voor miners.

Daarnaast kan warmte die vrijkomt bij het minen van cryptocurrencies zoals bitcoin weer gebruikt worden voor andere doeleinden. Volgens Mellerud is warmte in het ‘koude Noorden’ een kostbaar iets.

“Warmte is zeer waardevol in het koude noorden, waardoor overtollige warmte van mijnbouwactiviteiten kan worden hergebruikt, wat zowel de industrie als de samenleving ten goede kan komen.”

Het energieverbruik van proof-of-work crypto’s zoals bitcoin is al langere tijd een doorn in het oog van regulatoren, overheden en investeerders. Het is daarom niet gek dat bitcoin miners zo duurzaam mogelijk te werk proberen te gaan. Niet alleen in Noorwegen maken deze miners gebruik van groene stroom, ook elders in de wereld zoeken miners naar allerlei manieren om zo min mogelijk hun ecologische voetafdruk achter te laten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.