Bitcoin (BTC) mining is blijkbaar een sterke terugkomst aan het maken in China, meldt Cambridge Centre for Alternative Finance op 17 mei. Het land had vorige zomer bitcoin-mining nog compleet verboden. Volgens nieuwe gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) maakte bitcoin-mining in China direct na de zomer al een sterke terugkomst.

Bitcoin miners in China veren terug

Het Chinese aandeel van de totale hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin-netwerk kwam in 2019 nog op maar liefst 75% uit, volgens CBECI. Tegen vorig jaar, kort voordat het verbod inging, was de hash rate in China onder de 50% gedaald, en kort na het verbod zakte deze helemaal naar 0%.

Enkele maanden later, tussen september 2021 en januari 2021, lag het aandeel van de hash rate in China alweer boven 20%, melden de onderzoekers. Alhoewel het om nieuwe cijfers gaat, loopt de CBECI data maar tot januari dit jaar.

Volgens deze schattingen hebben de Verenigde Staten inmiddels het grootste aandeel van de hash rate in handen, namelijk 37,84%. Dan volgt China met 21,11%. Kazakhstan komt op de derde plek uit met 13,22%, dan volgt Canada met 6,48% en Rusland met 4,66%.

New CBECI update shows US has extended its share of global hashrate to 37.84%, with China resurgent to second largest with 21.11%

For 1st time, update provides state-by-state granularity of US market share

Read details of update in blogpost at https://t.co/v2HzliQsrw pic.twitter.com/KlWr5dVTKV

— Cambridge Centre for Alternative Finance CJBS (@CambridgeAltFin) May 17, 2022

Bitcoin-mining onderwereld in China

De onderzoekers melden dat de heropleving in China sterk suggereert dat een “underground” of illegaal mining circuit ontstaan is in het land. Deze bitcoin-mining onderwereld zou dan uit het zicht van de overheid moeten opereren.

Dat betekent dat het waarschijnlijk om veel kleine operaties gaat. Ook zullen ze niet aan het nationale spanningsnet zijn gesloten en zullen ze wellicht hun verbruik laag houden om niet op te vallen. Volgens een anonieme miner wordt ook veel gebruik gemaakt van Virtual Private Networks (VPN’s).

Aangezien de cijfers maar tot januari lopen, zou het aandeel inmiddels wellicht zelfs gegroeid kunnen zijn. De totale hash rate van het Bitcoin-netwerk bereikte begin deze maand nog een all-time high met een piek van zo’n 250 exahashes per seconde (EH/s).

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.