Bitcoin mining is één van de meest controversiële onderwerpen waar je het over kunt hebben. Sommige mensen zien het als een eerlijke oplossing voor het beleid van centrale banken, anderen vinden het maar verspilling. Dat is wederom te merken aan een nieuw project in Nieuw-Zeeland. Daar is de constructie van een gloednieuwe Bitcoin-mijn op tegenstand gestuit.

Bitcoin miners zijn flexibel

In Central Otago ligt een rivier waar een grote dam is gebouwd om waterkrachtstroom uit te winnen. ‘Clyde Dam’ wordt verbonden met een datacentrum in de buurt. Contact Energy werkt voor het project samen met Lake Parime, een Engels digitale infrastructuurbedrijf. De faciliteit krijgt verschillende gebruiksdoelen, waaronder ‘blockchain en cryptocurrency’. Ook ‘andere decentrale compute-diensten’, waaronder machine learning (kunstmatige intelligentie), economische modellering en datavisualisatie-taken moeten hier onderdeel van vormen.

Contact Energy benadrukt dat het niet uitsluitend gebruikt zal worden voor mining, maar het blijft onduidelijk hoe de capaciteit precies verdeeld zal zijn. Murray Dyer is het hoofd van Simply Energy, een onderdeel van Contact Energy. Hij benadrukt dat het datacentrum niet 24/7 uptime nodig heeft.

Het complex zal dus relatief flexibel zijn en zijn verbruik kunnen verminderen als lokale bedrijven en consumenten de stroom harder nodig hebben. Voor sommige soorten crypto-miners is dat niet zo ideaal, omdat de betrouwbaarheid van nodes soms wordt bepaald aan de hand de uptime. Het zal dus met name gaan om blockchains waar uptime minder van belang is, zoals Bitcoin. Deze flexibiliteit wordt gegarandeerd in het contract.

Tegenstanders BTC operatie

De lokale bevolking blijkt minder blij te zijn met de ontwikkelingen, ondanks de garantie van het toekomstige datacentrum dat het niet uitsluitend voor crypto-mining gebruikt zal worden. Opvallend is dat geluidsoverlast een factor zou zijn. Om dit te voorkomen wordt een geluidsmuur bij de dam geplaatst. Verder was de geruststelling dat de stroom niet uitsluitend voor crypto gebruikt zou worden ook harde noodzaak.

Clyde Dam is de op twee na grootste waterkrachtcentrale in Nieuw-Zeeland. De opwekmethode vormt verder een prominent deel van Nieuw-Zeelands totale elektriciteitsproductie; meer dan de helft van alle elektriciteit is afkomstig van dammen volgens de overheid.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.