Bitcoin (BTC) is op het moment van schrijven flink aan het stijgen. Desondanks is er nog veel angst en onzekerheid in de markt. Het kan later vandaag nog spannend worden en de koers zeer volatiel vanwege de Federal Open Market Committee (FOMC).

Bitcoin Fear and Greed Index is 21 ~ Extreme Fear
Current price: $37,745 pic.twitter.com/ibTt4hyLPD

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) May 4, 2022

Bitcoin koers maakt flinke bounce

De bitcoin koers consolideerde gisterenochtend rond $38.500, maar kon daar gisterenmiddag niet aan vasthouden. Bitcoin testte vervolgens wederom de onderkant van dit bereik en dipte toen even naar die $37.600.

Vervolgens maakte bitcoin een rebound en begon weer te herstellen. Vanochtend maakt de koers een sprong terug naar $38.500 en brak hier zojuist doorheen. De BTC prijs komt op het moment van schrijven alweer uit op $38.800 op KuCoin en €36.850 op Bitvavo. Daarmee staat bitcoin 0,5% in de plus ten opzichte van 24 uur geleden.

Bitcoin Bitfinex Bids Bounce pic.twitter.com/mEMR4d0yJ8

— Philip Swift (@PositiveCrypto) May 4, 2022

Bereik houdt stand, maar analisten bearish

Dat betekent dat vooralsnog het huidige bereik van bitcoin standhoudt. Of dit zo blijft, is echter verre van zeker. Veel analisten vrezen nog altijd dat bitcoin, ook na een klein herstel, alsnog zijn neerwaartse trend zal voortzetten. De koers kan dan mogelijk het dieptepunt van begin dit jaar, rond $33.000, of van afgelopen zomer, rond $29.000, hertesten.

mmm pic.twitter.com/W6I2Xddmt6

— Rickus (@rickus_trades) May 4, 2022

Impact van Federal Reserve beleid op BTC koers

Later vandaag vindt de volgende meeting van de Federal Open Market Committee (FOMC) plaats. Daarna zal de Federal Reserve zijn beleid bekendmaken. De verwachting is dat de Fed de rentetarieven met een half procent zal verhogen, de eerste keer in maar liefst 22 jaar.

De angst hieromtrent is wellicht inmiddels ingeprijsd. Het zou dus kunnen betekenen dat de markt daarna opgelucht weer wat ruimte heeft om te stijgen. De kans is in elk geval groot dat het later vandaag nog volatiel wordt. De Fed is overigens van plan nog vaker dit jaar de tarieven te verhogen.

What happened last time the FED came up with a lot of subsequent rate hikes after being zero for a long time?$BTC entered the 2017 bullmarket. pic.twitter.com/lmcIoxXrvN

— Gert van Lagen (@GertvanLagen) May 3, 2022

Ondertussen zien we dat de Amerikaanse dollar index (DXY) nu al bijna een week lang zijwaarts beweegt na zijn enorme stijging. De kans op een daling begint toe te nemen en dat kan positief uitpakken voor bitcoin.

Echter vond afgelopen week de grootste netto uitstroom plaats uit bitcoin fondsen sinds afgelopen zomer. Het toont aan dat de angst ook onder institutionele investeerders heerst. Daar is later vandaag meer over te lezen op Crypto Insiders.

Positieve on-chain gegevens voor bitcoin

Desondanks zijn er nog altijd ook positieve on-chain gegevens te vinden voor bitcoin. Zo tonen deze gegevens van Glassnode nog altijd aan dat er een netto uitstroom van BTC uit exchanges plaatsvindt, een bullish teken op de lange termijn.

As FUD is spread & price is down , I see more net outflows than inflows. #Bitcoin #BTC pic.twitter.com/JmszopfBBU

— Arm ₿ar (@crypt0blackbelt) May 4, 2022

Ecoinometrics meldt daarnaast ook dat ondertussen een zogenaamde whale cluster vormt rond $38.000. Dat betekent dat grote investeerders toch veel BTC inkopen rond deze prijs.

Seems that the whales addresses like #Bitcoin at $38k.

Starting to see some cluster of pic.twitter.com/dCMOT3pmY6

— ecoinometrics (@ecoinometrics) May 4, 2022

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij meer leren over het traden, analyseren en gebruiken van cryptocurrencies? Word lid van Crypto Insiders Premium en kom de eerste 30 dagen helemaal gratis een kijkje nemen. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.