Bitcoin (BTC) kon afgelopen nacht even flink stijgen, maar achteraf bleek het om een zogeheten fakeout te gaan. Toch is de koers op het moment van schrijven weer aan het stijgen en wordt het wellicht nog een spannende dag vandaag met de Federal Open Market Committee (FOMC) meeting.

Bitcoin koers maakt fakeout

De bitcoin koers zakte gisterenochtend iets onder $38.400, maar de kans leek toen al groot dat de koers een rebound terug naar $39.000 zou maken. Dat deed bitcoin vervolgens ook, en bleef zelfs gestaag doorstijgen.

Toen bitcoin bij $39.300 aankwam, maakte de koers klein sprongetje naar $39.800. Daar was de weerstand echter te groot. Bitcoin testte deze grens nogmaals, maar zakte toen terug naar $39.200.

Toen maakte bitcoin plotseling een enorme sprong. Bitcoin schoot met 6% naar een piek van $41.550. Echter bleek het om een fakeout te gaan en bitcoin corrigeerde vervolgens net zo snel weer terug naar $39.000. De sprong zorgde weer voor een forse liquidatie van short posities, oftewel een short squeeze.

#Bitcoin price jumped a couple thousand dollars and is right back down to where it started about 1.5 hours later.

In the end, shorts got the worse deal here with over $47 million in short liquidations in an hour vs. just under $10 million in long liquidations so far… pic.twitter.com/zsAXMUFitF

— On-Chain College (@OnChainCollege) March 16, 2022

Toch hield bitcoin stand boven de $39.000 en is vanochtend alweer flink aan het stijgen. De bitcoin prijs komt op het moment van schrijven op $40.450 uit op Kucoin en €36.850 op Bitvavo. Daarmee staat de koers 5,2% in de plus ten opzichte van 24 uur geleden.

A huge amount of the #Bitcoin supply has recently changed hands between 38k to 39.5k ????

The last time this amount of coins changed hands was during the covid crash between 3k to 4.5k #Crypto

Apparently a lot of investors are not waiting for lower #BTC levels to jump in. pic.twitter.com/deDKkbmVbO

— Plan©️ (@TheRealPlanC) March 16, 2022

Effectenbeurzen kleuren groen

De fakeout viel, net als de stijging van een week geleden, samen met opening van de Aziatische financiële markten. De effectenbeurs van Hong Kong opende gisteren nog met de roodste dag in meer dan 10 jaar, maar kleurt vanochtend juist flink groen. Ook de AEX opende zojuist in de plus. Het is echter moeilijk zeggen of dit enige invloed heeft op de bitcoin prijs. De markt blijft vooralsnog zeer onzeker, zorgen over een mogelijke recessie nemen toe en investeerders zijn momenteel terughoudend over het volgende.

FOMC meeting later vandaag

Momenteel zijn alle ogen gericht op de FOMC meeting. Naar verwachting zal de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om 19.00 uur vanavond aankondigen met welk percentage de rentetarieven worden verhoogd in de VS. Het is mogelijk dat de financiële markten daar sterk op zullen reageren en bitcoin wellicht ook. Toch wordt inmiddels verwacht dat deze percentages lager zullen uitpakken dan begin dit jaar nog werd gedacht door de uitbraak van de oorlog. Ook zijn veel analisten van mening dat de angst hieromtrent ondertussen al is ingeprijsd.

Ondertussen blijkt uit on-chain gegevens dat de accumulatie van BTC alsmaar doorzet, een zeer bullish teken voor de koers:

The accumulation continues. According to Glassnode, $1.2bn in #Bitcoin has left Coinbase. The largest net outflow since July 2017 ???? pic.twitter.com/61DgQG3ZBS

— Coin Bureau (guy.eth) (@coinbureau) March 15, 2022

Our analysis suggests that #Bitcoin, proportional to supply held by long-term holders (LTH), is at its most deflationary in history.

1/ Introducing LTH Market Inflation/Deflation Ratio, created in collaboration with @_Checkmatey_ (Glassnode). pic.twitter.com/bwfobQRbUY

— David Puell (@dpuellARK) March 15, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.