Bitcoin (BTC) bleef afgelopen weekend in een zeer krap bereik hangen. De koers bleef over het algemeen tussen de $19.400 en $19.500 schommelen. Het is wellicht de stilte voor de storm, aangezien het weer een volatiele week kan worden. Op het moment van schrijven zakt bitcoin weer naar $19.400 op Binance en €19.940 op Bitvavo.

Are you ready for Monday? #Bitcoin #BTC#BTCUSD #BTCUSDT pic.twitter.com/CBfNplPLza

— Duo Nine | YCC (@DU09BTC) October 9, 2022

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 0,2% in de min. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 8,6%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $372,6 miljard en de dominantie op 40,8%. De Fear & Greed Index komt uit op 22 (Extreme Fear).

Bitcoin Fear and Greed Index is 22 — Extreme Fear
Current price: $19,413 pic.twitter.com/9SB3dyTz5K

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) October 9, 2022

Macro zorgt wellicht voor volatiele week

De volatiliteit is de afgelopen dagen flink afgenomen, maar dat kan, zoals gezegd, deze week weer omkeren. Op donderdag 14 oktober wordt namelijk de volgende Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd. De financiële markten, waaronder bitcoin, hebben dit jaar al vaker hevig gereageerd op deze Amerikaanse inflatiecijfers.

Daarnaast moeten we rekening houden dat deze maand geen Federal Open Market Committee (FOMC) meeting volgt. Dat is pas weer in november. Woensdag worden wel de FOMC minutes, de notulen van de vorige meeting gepubliceerd. Beide kunnen inzicht bieden wat de Federal Reserve van plan is qua renteverhogingen en het is mogelijk dat de markten daar weer sterk op reageren.

Vandaag blijft de Amerikaanse obligatiemarkt gesloten vanwege Columbus dag. Premarket futures van aandelenmarkten als de S&P 500 en Nasdaq kleuren echter al rood en dat voorspelt wellicht weinig goeds. Toch hield bitcoin afgelopen week opvallend sterker stand dan deze aandelenmarkten en dat was eerder dit jaar nog niet het geval.

It’s interesting, unlike the Nasdaq or S&P 500 Bitcoin hasn’t broken below its June lows.

My theory is this could be because Bitcoin is arguably the index of choice in betting on a Fed pivot.

Issues ahead if the pivot doesn’t materialize.

*Not financial advice pic.twitter.com/qXEK2uNWzq

— Tarric Brooker aka Avid Commentator (@AvidCommentator) October 9, 2022

Bitcoin investeerders blijven terughoudend

Door de alsmaar verslechterende macro-economische toestand zijn investeerders extreem terughoudend. Analist Game of Trades meldt dat het aantal kleine investeerders met blootstelling aan aandelen op het laagst ligt in meer dan 30 jaar.

The number of people sitting on the sidelines is astonishing.

Small speculators are now at their lowest stock exposure level since 1990. pic.twitter.com/MtnDUvRsDF

— Game of Trades (@GameofTrades_) October 4, 2022

Het bitcoin aanbod in handen van korte termijn investeerders ligt ondertussen zelfs op een all-time low. Het gaat om slechtst 22% of ongeveer 4,2 miljoen BTC, en deze low ligt al lager dan vorige bear-markten. Toch kan het nog lager, zegt analist Jan Wüstenfeld. Dit aandeel van het BTC aanbod stijgt meestal tijdens bull-markten wanneer nieuwe investeerders instappen.

The supply of Bitcoin in the hand of short-term holders (0-6 months) is around all-time lows.

Roughly 22% of total supply.

Lows during the previous two bear markets have been higher (24% and 25%).

But we have already seen all-time lows this cycle. So it may still go lower. pic.twitter.com/lBIRulNLop

— Jan Wüstenfeld (@JanWues) October 8, 2022

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.