Bitcoin (BTC) herstelde vorige week opvallend snel van de dip die werd veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne. Bitcoin leek, net als in maart 2020, even zijn status als veilige haven te verliezen, maar won die snel terug. Afgelopen weekend kwam de bitcoin koers alweer in de buurt van de $40.000, maar dat bleek nog een brug te ver te zijn.

Bitcoin koers maakt snelste stijging in een dag

Toch hield de koers over het algemeen boven $39.000 stand. Tot zondagavond dan, toen viel bitcoin even terug naar $37.500, maar desondanks hield de $38.000 gisteren stand. Gisterenmiddag kon bitcoin plotseling uitbreken en schoot de koers als een raket ervandoor.

Bitcoin sprong van $38.000 naar een piek van $44.200 tegen middennacht, een stijging van maar liefst 16,3% in minder dan een halve dag. Het was zelfs de snelste stijging in een dag in meer dan een jaar. Vervolgens zakte bitcoin naar $43.000, maar hield de rest van de nacht hier stand. Bitcoin steeg richting $43.600 vanochtend maar valt op het moment van schrijven terug naar $43.000 op Binance en €38.450 op Bitvavo.

#Bitcoin just printed the tallest green daily candle body since Feb 2021. pic.twitter.com/51l3vr1ybn

— Steve (@decodejar) March 1, 2022

Short squeeze en stijgend volume

De stijging gaat weer gepaard met een zogenaamde short squeeze. Volgens gegevens van Coinglass werden maar liefst $150 miljoen aan bitcoin posities geliquideerd in de afgelopen 24 uur.

Wow, $87 million in #Bitcoin short liquidations in a 9 hour period and counting… pic.twitter.com/mb34D7v42d

— On-Chain College (@OnChainCollege) February 28, 2022

De laatste weken begonnen steeds meer analisten te geloven dat we toch al in een bear-markt zaten. Nu zien we weer het sentiment terugschuiven dat we wellicht toch nog in een midden-cyclus correctie van een bull-markt zitten.

For the last 10 months #Bitcoin has been in a mid-cycle corrective / accumulation phase.

I have been saying & posting about this for the last 9.5 months. #Crypto

Tops Within Cycles

Mid-Cycle Corrective Support

Bear Market Bottom pic.twitter.com/pV0I3eNrhG

— Plan© (@TheRealPlanC) February 28, 2022

We zien ook eindelijk het volume iets toe nemen, die ligt namelijk al maanden zeer laag. Dit volume lijkt afkomstig te zijn van kleinere retail investeerders die steeds agressiever accumuleren. Normaliter waren het de whales die accumuleerden, maar bitcoin lijkt voorzichtig nu toch eindelijk weer de aandacht van retail te trekken. Vooral Oekraïense en Russische investeerders zorgen voor een toename in het volume.

#Bitcoin accumulation addresses going parabolic. pic.twitter.com/V8aIpyNPFB

— Lex Moskovski (@mskvsk) March 1, 2022

BLOOMBERG: #Bitcoin volume spikes in Russia as sanctions push the ruble to a record low pic.twitter.com/bnzZAUXBQy

— Sophia Zaller (@sophiamzaller) February 28, 2022

Vertrouwen keert terug, maar zorgen zijn er nog

De stijging brengt weer veel vertrouwen terug in de cryptocurrency-markt. De markt speculeert dat veel van de angst en onzekerheid wellicht al in de afgelopen weken werd ingeprijsd en een eerdere uitbraak voorkwam.

Bitcoin Fear and Greed Index is 51 – Neutral
Current price: $43,377 pic.twitter.com/xpOVhP2Epe

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) March 1, 2022

Alhoewel de angst momenteel hard afneemt, zijn er nog altijd zorgen over verdere escalatie in Oekraïne. Deze maand zal de Federal Reserve ook waarschijnlijk verhoging van de rentetarieven aankondigen om de hoge inflatie tegen te gaan. Ook daar zijn de financiële markten nog altijd zeer bezorgd om. De zogeheten consumer price index (CPI) wordt op 10 maart gepubliceerd.

Bitcoin heeft, zoals Rekt Capital zegt, momenteel nog wat moeite met de 50-weken exponential moving average (EMA) die nu vlak boven $43.600 ligt. Ook de 100-dagen EMA rond $44.200 en de 200-dagen EMA rond $45.700 zouden wellicht nog flink wat weerstand kunnen bieden. Mocht bitcoin hierboven uitkomen, dan zien we wellicht de euforie en FOMO snel toenemen.

#BTC got rejected by the blue 50-week EMA resistance a few weeks ago

But BTC is right back at the EMA, challenging it once more

Turn it into support and this would confirm bullish bias for $BTC#Crypto #Bitcoin pic.twitter.com/3kECrtrnys

— Rekt Capital (@rektcapital) March 1, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.