Bitcoin (BTC) begon gisteren, in aanloop naar de meeting van de Federal Open Market Committee (FOMC), al te stijgen. Na de meeting maakte bitcoin een flinke sprong waardoor het marktsentiment iets positiever wordt en de angst iets afneemt. Desondanks is het nog geen echte uitbraak en blijft de angst zeer hoog.

Bitcoin Fear and Greed Index is 27 — Fear
Current price: $39,685 pic.twitter.com/usOJUFb8vi

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) May 5, 2022

Bitcoin koers stijgt met 3%

De bitcoin koers dipte dinsdag weer naar $37.600, mogelijk de onderkant van dit bereik. Toen maakte bitcoin een flinke bounce en schoot in een ruk door naar $39.000. Daar stoeide bitcoin de rest van de dag mee.

Kort na aanvang van de FOMC meeting steeg bitcoin even naar $39.250 maar werd hier in eerste instantie afgewezen en zakte naar $38.750. Vervolgens kwam naar buiten dat de Federal Reserve de rentetarieven, zoals verwacht, met een half procent verhoogt.

Bitcoin maakte toen een flinke sprong en schoot naar een piek van $39.950. Dat bleef echter vooralsnog het hoogtepunt. De rest van de nacht zakte de koers langzamerhand naar $39.650, maar hield daar stand.

Vanochtend heeft bitcoin echter meer moeite om hieraan vast te houden en zakt op het moment van schrijven naar $39.550 op KuCoin en €37.350 op Bitvavo. Daarmee staat bitcoin alsnog 3% in de plus vandaag.

Prijzen stijgen na FOMC meeting

Na de FOMC meeting kondigde de Federal Reserve gisterenavond aan dat de rente met een half procent, oftewel 50 basispunten, wordt verhoogd. Dat zorgde er voor dat de angst op de markt iets afnam. Toch is dat is de grootste verhoging in 22 jaar en wellicht volgen nog meer dit jaar. De volgende FOMC meeting vindt op 14-15 juni plaats.

Breaking

The FED has issued its biggest rate hike in 22 years! pic.twitter.com/tA3muDnIMB

— Market Sentiment (@mkt_sentiment) May 5, 2022

De stijging van bitcoin viel samen met groenkleurende aandelenmarkten als de Nasdaq en S&P 500. De stijging ging ook gepaard met een dalende Amerikaanse dollar index (DXY) koers. De DXY was maandenlang aan het stijgen, maar dat remde vorige week af en de koers kreeg gisteren een klap. Het lijkt er nog steeds sterk op dat de richting van DXY bepalend is voor de meer risicovolle markten.

Bitcoin bulls vs bears

Ondertussen laait in de crypto-wereld weer de discussie op of bitcoin in een bear-markt zit of nog steeds in een middencorrectie van een bull-markt.

Bull Market or Bear Market? #Bitcoin.

These definitions are just too black and white for me. pic.twitter.com/XxGY8Dxw18

— Steve (@decodejar) May 5, 2022

Als bitcoin deze trendommekeer wil doorzetten, dan moet de koers eerst van deze $39.600 support maken. Dan moet de koers de $40.000 heroveren. Daarna ligt een belangrijk weerstandsgebied tussen $40.600 en $40.900. Dan volgt mogelijk een hertest van het gebied tussen $42.500 en $43.000. Echter moet bitcoin wellicht zelfs de $48.000 eerst heroveren om van een daadwerkelijke trendommekeer te kunnen spreken.

Textbook inverse head and shoulders pattern so far on #btc pic.twitter.com/cNxY0f5axR

— Game of Trades (@GameofTrades_) May 4, 2022

Veel analisten blijven dan ook nog bearish en verwachten dat bitcoin afgewezen worden rond een van de bovenstaande weerstandniveaus. Dan wordt het de vraag of het gebied tussen $38.000 en $39.000 wederom standhoudt met de $37.600 mogelijk als onderkant van dit bereik. Anders kan bitcoin wellicht weer de lows van begin dit jaar of afgelopen zomer opzoeken. Aangezien de bulls en bears nog steeds bijna even hard aan beide kanten trekken, blijft bitcoin wellicht nog langer in dit bereik hangen.

Aantal bitcoin adressen neemt toe

Desondanks zijn er nog altijd zeer positieve on-chain gegevens te vinden. Ditmaal over de stijging van het aantal gebruikers. Zo meldt analist Ali Martinez, gebaseerd op data van Glassnode, dat het aantal nieuwe adressen op het BTC netwerk een bullish divergence vormt tegen de prijs. Maar liefst 422.000 nieuwe adressen werden gecreëerd tijdens de recente daling.

#Bitcoin | The # of new addresses created on the $BTC network formed a bullish divergence against prices. While #BTC dropped from $43K to $37.5K, the # of new addresses rose to 422K addresses.

It suggests an increase in user adoption, which can result in a bullish breakout. pic.twitter.com/NajpbI2GVw

— Ali Martinez (@ali_charts) May 4, 2022

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij meer leren over het traden, analyseren en gebruiken van cryptocurrencies? Word lid van Crypto Insiders Premium en kom de eerste 30 dagen helemaal gratis een kijkje nemen. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses!

Number of #Bitcoin users
Number of coins per user

Supported by @MimesisCapital pic.twitter.com/ylSSDv8Kuj

— Priced in ₿itcoin ∞/21M (@PricedinBTC) May 4, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.