De angst was de laatste weken al zeer groot op de cryptocurrency markt, mede door de oplopende spanningen in Oost-Oekraïne. Daardoor zakte bitcoin (BTC) afgelopen week al behoorlijk. Woensdag was de koers nog aan herstellen van deze recente neerwaartse trend, maar rond $39.000 bleek echter de weerstand te groot en begon bitcoin weer te dalen.

Vervolgens hield de Russische president Vladimir Poetin zijn beruchte toespraak en begon de invasie van Oekraïne. De meeste (risicovolle) aandeelmarkten kregen zware klappen te verduren en bitcoin viel vervolgens helemaal naar $34.500, de laagste prijs in een maand sinds de koers naar $33.000 viel.

Bitcoin koers herstelt plotseling sterk

Voorzichtig begon de bitcoin koers te herstellen. De aandelenmarkten begonnen groen te kleuren, terwijl goud juist daalde. Bitcoin kwam eerst wat weerstand rond $35.500 tegen, maar kon hier vrij snel langs stijgen. Ook rond $36.000 lag even wat weerstand, maar de koers brak hier enkele uren later doorheen. Toen maakte bitcoin plotseling een flinke sprong.

Bitcoin schoot van $35.900 naar $38.900, een stijging van maar liefst 8,4% in maar anderhalf uur. Bitcoin dipte vervolgens even onder $38.000, maar herstelde direct. Gedurende nacht hield de koers stand boven $38.350 stand, maar kon vanochtend niet door $39.000 breken. Langzamerhand zakt bitcoin weer iets en komt op het moment van schrijven op $38.350 uit op Binance en €34.300 op Bitvavo.

The market takes 47-days on avg to recover after an armed conflict.

The strong correlation between the $SPY and #Bitcoin shows that they’ll recover together if things escalate. pic.twitter.com/AeX8yvsTvj

— 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰 (@Negentropic_) February 24, 2022

Short squeeze, piek in volume en een dubbele bodem

De recente daling ging weer gepaard met een zogenaamde long squeeze, oftewel een forse liquidatie van long posities. Deze stijging viel juist samen met een flinke short squeeze. Dat zorgt ervoor dat de markt eindelijk weer gezonder uitziet, en minder overleveraged.

45 million dollars of short liquidations in 10 minutes. Last time a comparable amount of short liquidations happened was 4 months ago. #Bitcoin shorts just got heavily squeezed pic.twitter.com/LutwjkIDEr

— Mikołaj Zakrzowski (@PrfDude) February 24, 2022

Ook gaat de koersstijging gepaard met een behoorlijke toename in het handelsvolume. Deze ligt al maanden lang relatief zeer laag, maar zag een sterke stijging na de koers zijn dieptepunt bereikte. Het duidt aan dat investeerders wellicht toch de dip kopen in deze onzekere tijden. Vooral de Oekraïense crypto-beurs Kuna zag een enorme piek in het handelsvolume. Wellicht niet zo verassend, aangezien de Oekraïense grivna, net als de Russische roebel, flink aan waarde heeft verloren.

Vooralsnog lijken de markten de gevolgen van de oorlog van zich af te schudden. Dat komt wellicht doordat een groot deel van de angst de afgelopen weken al werd ingeprijsd. Het heeft wellicht ook te maken een afname in de bezorgdheid over de aankomende verhoging van de rentetarieven door de Federal Reserve. Dat zorgt namelijk ook al een tijdje voor veel onzekerheid op de financiële markten. Het is mogelijk dat de Fed door deze oorlog nu voor een terughoudendere aanpak kiest.

Desondanks blijft de situatie in Oekraïne alleen maar verder escaleren. De angst en onzekerheid blijft dus nog erg hoog en meer volatiliteit zal daarom ook geen verassing zijn. Analisten spreken momenteel over mogelijke vorming van een zogeheten dubbele bodem. Dat is meestal een bullish teken voor de bitcoin koers.

$BTC could put in a potential weekly double bottom and if it did, will have been off some good levels. 88.6 off the June low and 88.6 off the Jan low. Price painting a dragonfly doji above the POC and weekly vwap. OBV and RSI have some potential W’s. https://t.co/UEbVW5zynB

— Decentrader (@decentrader) February 25, 2022

HTF: Daily

Looking at possible double bottom in the making with some hidden bullish divergence.

Lets revisit when we get above 41-42k. #bitcoin #hodl pic.twitter.com/M4sJXR0Buj

— Matt Cheng (@MattchengBtm) February 25, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.