Het is een zwarte dag voor de meeste financiële markten en wellicht zelfs voor de mensheid. De Russische president Vladimir Poetin escaleert de situatie in Oekraïne nog sneller dan verwacht. Veel mensen roepen zelfs dat de oorlog officieel is begonnen.

Afgelopen nacht had Poetin in een nieuwe toespraak zeer dreigende woorden over voor iedereen die hem in de weg zou staan, terwijl hij massaal troepen over de grens stuurde. Ditmaal was het onder het mom van een zogenaamde “speciale militaire operatie,” gisteren was het nog een “vredesmissie” en afgelopen week beweerde Poetin nog dat hij helemaal niets van plan was.

De invasie zorgt wederom voor veel paniek. Mensen ontvluchten Oost-Oekraïne, halen hun geld van de bank en trekken hun investeringen uit risicovolle activa. De prijs van olie en goud stijgen hard, maar de meeste aandelenmarkten kleuren dieprood:

GM… pic.twitter.com/SdLJWbpAHB

— M_Ernest_​₿ (@M_Ernest_) February 24, 2022

Bitcoin koers krijgt flinke klap

Ook de cryptocurrency markt krijgt weer een klap en bitcoin (BTC) zakte vannacht hard. De bitcoin koers leek gisterenochtend nog even de angst op de markt van zich af te schudden en begon toen iets te herstellen. Vlak boven de $39.000 werd echter de weerstand al te groot en bitcoin begon vervolgens weer te dalen. De koers zakte de rest van de dag gestaag, kwam afgelopen nacht bij $37.000 aan en leek daar support te vinden.

Toen hield Poetin echter zijn dreigende toespraak en kwamen berichten naar buiten over de verdere escalatie in Oekraïne. Bitcoin maakte vervolgens een flinke duik en tikte vanochtend een dieptepunt van $34.500 aan. Het is de laagste prijs sinds de dip naar $33.000, precies een maand geleden. Vanochtend kon de koers een klein herstel maken en stijgt op het moment van schrijven naar $35.700 op Binance en €31.700 op Bitvavo. Daarmee staat de koers alsnog 8,5% in de min ten opzichte van 24 uur geleden en 20% ten opzichte van een week geleden.

Door de onzekere situatie is een verdere daling van de koers niet uitgesloten. Het is mogelijk dat bitcoin weer steun vindt bij de $33.000, anders zien we wellicht zelfs een hertest van het gebied tussen $28.000 en $30.000, zoals afgelopen zomer.

Since the Pre-Mar-2020 highs:

Gold is up 12%
SPX is up 25%
NDX is up 40%#Bitcoin is up 260%

Whilst the USD supply is up 40%+

Only 2 assets actually protected you from monetary debasement (even including the recent sell-off).

Only one of them increased your purchasing power

— _Checkmate.btc checkonchain.com (@_Checkmatey_) February 23, 2022

De richting van de markt wordt momenteel vooral bepaald door macro-economische ontwikkelingen. Daardoor hebben technische analyses en zogenaamde on-chain gegevens een minder voorspellende waarde dan normaliter.

De meeste analisten hebben daarom ook geen nieuwe grafieken voor ons. Daar komt bij dat deze situatie voor een grote groep mensen nog veel angstaanjagender is dan alleen voor onze portemonnee. Uit respect voor de onschuldige burgers in Oekraïne, sluiten we ons daar bij aan. Ons medeleven gaat naar hen uit. Voor investeerders is het vooral belangrijk om nu niet in de paniek te schieten en aan risicobeheer te doen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.