Bitcoin (BTC) bleef gisteren alsmaar kelderen. De koers maakte toch een bearish trendommekeer en dipte zelfs dieper dan de bulls op hadden gehoopt. De angst op de markt neemt weer flink toe en de meningen zijn sterk verdeeld of dit het ergste was.

Bitcoin koers zakt met 5%

De bitcoin koers kelderde al fors afgelopen week en begon zondagnacht zijn daling weer voort te zetten. Er was hoop dat bitcoin snel support zou vinden om een trendommekeer tegen te gaan, maar de koers bleef alsmaar zakken. De $42.000 hield niet stand, noch de $41.500. Vervolgens zakte bitcoin ook snel door de $41.000, de $40.500, en zelfs de $40.000.

Bitcoin zakte door al deze levels en kwam uiteindelijk op $39.450 uit. Op sommige crypto-beurzen tikte de koers zelfs even $39.200 aan. Dat is de laagste prijs voor bitcoin in een maand en de rally van de afgelopen weken is vrijwel helemaal teniet gedaan.

Gedurende nacht hield de $39.450 stand en vroeg vanochtend begon bitcoin weer iets te stijgen. Bitcoin komt op het moment van schrijven op $40.200 uit op KuCoin en €37.000 op Bitvavo. Daarmee staat de koers vandaag 4,9% in de min en 13,8% in de min ten opzichte van een week geleden.

Angst sterk terug op bitcoin-markt

Bitcoin Fear and Greed Index is 20 — Extreme Fear
Current price: $39,666 pic.twitter.com/ZCmcGKxiRM

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) April 12, 2022

De huidige daling van bitcoin begon afgelopen week, toen naar buitenkwam dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, in mei haar beleid zal aanscherpen om de stijgende inflatie tegen te gaan. Dat zorgt voor veel onzekerheid op financiële markten, vooral op de meer risicovolle aandelenmarkten waar bitcoin een hoge correlatie mee heeft. Ook aandelenmarkten als de S&P 500 kleurden rood gisteren.

De markt vraagt zich momenteel af of de Fed eerst de aandelenmarkten laat crashen voordat de printer weeer wordt aangezet of wordt het andersom? Het kan nog zeer spannend worden hieromtrent in de komende maanden.

De daling van bitcoin gaat gepaard met een stijgende dollar index (DXY) koers. Analisten waren overtuigd dat DXY inmiddels een top had bereikt en een trendommekeer zou goed uit kunnen pakken voor bitcoin. DXY bleef daarentegen gister alsmaar stijgen, maar hoe lang kan dit nog doorzetten?

Later vandaag worden de Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd. De Amerikaanse overheid heeft echter al gewaarschuwd dat de consumer price index (CPI) zeer hoog kan uitpakken. Dat kan zelfs voor nog meer angst en volatiliteit zorgen op de markten.

Wat kan de bitcoin koers nu doen?

Of bitcoin nu eindelijk een bodem heeft bereikt, is maar zeer de vraag. De analisten zijn momenteel weer zeer verdeeld hierover. Sommige analisten zijn nog steeds zeer bullish en zien dit als een vrij standaard correctie. In hun optiek heeft bitcoin, ondanks de pullback, alsnog een higher low gevestigd en is de koers naar een hoger bereik verschoven ten opzichte van een maand geleden.

The $33k-$46k zone has morphed into $37.2k-$48.2k zone for #Bitcoin

The new lines in the sand have now been drawn: pic.twitter.com/hcxfjL8OUX

— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) April 11, 2022

Mocht bitcoin toch verder dalen, dan ligt volgens analysebedrijf InTheBlock nu veel support rond $39.000, aangezien daar een grote hoeveelheid werd ingekocht:

$BTC support

Buying activity has been concentrated around the $39,000 level, where 483k BTC was previously acquired, making this the price to watch out for.https://t.co/5B1QuAzPqN pic.twitter.com/Dx70h834Ie

— IntoTheBlock (@intotheblock) April 11, 2022

Whale Map noemt om dezelfde reden de $38.400 als support. Bitcoin consolideerde dan ook een lange tijd tussen de $38.000 en $39.000. Mocht deze niet standhouden, dan biedt mogelijk nog het gebied rondom $37.000 steun, maar dat ziet er al een stuk zwakker uit. Daaronder zou bitcoin mogelijk snel kunnen dalen.

$BTC on-chain update

$41,600 unfortunately did not hold

$38,400 is the new closest on-chain support

$27,000 max pain pic.twitter.com/LMNflxT3JL

— whalemap (@whale_map) April 11, 2022

Meerdere analisten vrezen sowieso nog een diepere pullback. Zij spreken over een mogelijke hertest van het dieptepunt van begin dit jaar, rond de $33.000. Arthur Hayes, voormalig CEO van BitMEX, sprak afgelopen weekend al over de $30.000. Een dip onder de $30.000, richting $28.000 als afgelopen zomer, is dan ook niet uitgesloten. Onder de $27.000 zou volgens Whale Maps wel erg bearish zijn.

Sommige analisten zijn juist van mening dat bitcoin rond de huidige prijs zal consolideren, maar wordt dat boven de $40.000 of weer tussen de $38.000 en $39.000 als begin dit jaar? Niets is in elk geval zeker.

$BTC consolidation continues… leverage is in control… float still drying up…

This ain’t gonna last forever. Just slap a band-aid on and keep pushin. pic.twitter.com/oNJbPeZSgv

— 360Trader (@360_trader) April 11, 2022

Analysebedrijf Glassnode meldt ondertussen over een bekende trend die we tijdens de vorige paar pullbacks ook zagen afspelen. Dat is dat korte termijn houders weer verkopen uit paniek terwijl lange termijn houders het moment gebruiken om meer BTC te accumuleren.

#BTC supply and demand dynamics

HODLers accumulate at a discount, buying off panicking short-term holders. pic.twitter.com/VHMGt5Mez2

— 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰 (@Negentropic_) April 11, 2022

Het aantal bitcoin dat al meer dan een jaar niet is bewogen, blijft ook alsmaar stijgen, en dat is meestal een bullish teken.

The amount of #Bitcoin that has not moved for 12 months or more has now equalled its all-time high of 64% pic.twitter.com/EYScMZYsgz

— Quinten Francois (@QuintenFrancois) April 11, 2022

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.