De Russische invasie van Oekraïne heeft ertoe geleid dat Westerse landen ongeëvenaarde sancties hebben opgelegd aan Rusland. Deze sancties hebben nu al een gigantisch effect op de Russische economie. Volgens veel analisten zou Rusland echter voor een groot deel deze sancties kunnen omzeilen door gebruik te maken van de crypto industrie. Coinbase CEO, Briand Armstrong, liet in ieder geval weten dat zij voorlopig niet van plan zijn om Russische gebruikers te weten van hun platform.

Russische Coinbase gebruikers

Vanuit verschillende hoeken werd een oproep gedaan aan crypto exchanges over de hele wereld om Russische gebruikers de toegang tot deze crypto handelsplatformen te ontzeggen. Crypto exchanges zoals Binance en Kraken gaven eerder al aan dat zij het niet zagen zitten om dit pad te bewandelen.

Nu kunnen we ook de Amerikaanse crypto exchange Coinbase aan dit lijstje toevoegen. Brian Armstrong liet op Twitter weten dat hij niet gelooft dat Russische oligarchen in grote getalen gebruik maken van Coinbase of andere exchanges om sancties te omzeilen. Om die reden ziet hij ook geen reden om Russische gebruikers te weren van het platform.

5/ That being said, we don’t think there’s a high risk of Russian oligarchs using crypto to avoid sanctions. Because it is an open ledger, trying to sneak lots of money through crypto would be more traceable than using U.S. dollars cash, art, gold, or other assets.

— Brian Armstrong – barmstrong.eth (@brian_armstrong) March 4, 2022

Wel geeft Armstrong aan dat mogelijk de normale Russische staatsburgers de crypto industrie kunnen gebruiken om mogelijke negatieve financiële gevolgen van de sancties tot een minimum te beperken. 

Amerikaanse overheid

Het is dus duidelijk dat Coinbase niet op eigen houtje harde maatregelen tegen Russische gebruikers gaat nemen, maar kan niet uitsluiten dat zij in de toekomst vrijwel geen keus zullen hebben. Het zou kunnen dat in de nabije toekomst van hogerop een bevel krijgt om dit alsnog te doen, aldus Armstrong.

Als de Amerikaanse overheid besluit om crypto exchanges te sluiten voor Russische gebruikers dan zal Coinbase geen keus hebben dan hier aan toe te geven.

“Dit gezegd hebbende, als de regering van de VS besluit een verbod in te stellen, zullen wij ons uiteraard aan die wetten houden.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.