Vorig jaar besloot de Chinese overheid om het handelen in cryptocurrencies, zoals uiteraard bitcoin (BTC), voor de gewone burger te verbieden. De gevolgen voor de crypto industrie waren groot en de meeste crypto bedrijven verlieten het land. Onlangs vond er echter iets opmerkelijks plaats. Het hooggerechtshof in Shanghai oordeelde namelijk dat bitcoin wel degelijk economische waarde heeft en wordt daarom door de wet beschermd.

Bitcoin in China

Dit werd bekend nadat het gerechtshof een notitie deelde op het populaire chatplatform WeChat, meldt Bitcoin.com. Het is de eerste keer dat een gerechtelijke instantie in China uitspraak heeft gedaan over bitcoin sinds het verbod een jaar geleden door de Chinese overheid werd ingevoerd. Dit verbod werd destijds ingevoerd met als doel om zogenaamd de financiële stabiliteit van China te waarborgen. Het vonnis van het gerechtshof luidt als volgt:

“In de feitelijke procespraktijk heeft het Volksgerechtshof een eensluidend oordeel gevormd over de rechtspositie van bitcoin, en deze geïdentificeerd als virtueel eigendom […] Bitcoin heeft een bepaalde economische waarde en overeenkomstig de eigenschappen van eigendom wordt de rechtsregel van eigendomsrecht toegepast ter bescherming.”

Gevolgen voor het verbod

Nu rest uiteraard de vraag hoe de overheid en de crypto industrie zullen reageren op deze monumentale uitspraak. Volgens een advocaat uit Beijing, Liu Yang, zou het zomaar kunnen dat deze uitspraak in het vervolg zal worden aangehaald in zaken betreffende bitcoin en andere crypto in de regio Shanghai.

Hoewel er dus nog zeker geen sprake is van een einde aan het verbod op bitcoin in China, laat dit wel zien dat mogelijk het controversiële verbod in strijd is met de Chinese wetgeving.

In essentie stelt het vonnis namelijk dat bitcoin niet zomaar verboden had mogen worden. Het wordt namelijk beschermd door de wet. Of de Chinese overheid hier een boodschap aan heeft, moet uiteraard nog maar blijken. Daarnaast kunnen nog hogere gerechtshoven dit vonnis van de rechtbank in Shanghai weer ongedaan maken.

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.