Bitcoin (BTC) consolideert, ondanks een dip afgelopen nacht, nog steeds rond $39.000. Toch kan het deze week zeer spannend worden met een aantal belangrijke ontwikkelingen die wellicht van grote invloed zijn.

Bitcoin koers dipt en herstelt

De bitcoin koers hangt al sinds donderdag net boven de $39.000. Toch maakte bitcoin gisterenmiddag een klein dipje naar $38.500, maar de koers herstelde toen onmiddellijk terug naar $39.000.

Gisterenavond verloor de koers weer grip op $39.000 en tegen middennacht kelderde bitcoin helemaal naar $37.7000. Dat ging weer gepaard met een flinke liquidatie van long posities, namelijk zo’n $50 miljoen in de afgelopen 12 uur volgens Coinglass.

Rond die prijs werd de laatste tijd vaker ingekocht en daarom kon bitcoin gelijk herstellen. Bitcoin kwam tijdens het herstel nog even wat weerstand tegen rond $38.000 en $38.500, maar brak daar snel doorheen. Vanochtend komt bitcoin weer uit op $39.000 op Binance en €35.600 op Bitvavo.

Europees PoW verbod weer terug

Onlangs bevatte een nieuw Europees wetsvoorstel een verbod op proof-of-work (PoW) crypto als bitcoin en ethereum (ETH). Na een flinke backlash werd dit verbod uit de tekst geschrapt van Markets in Crypto Assets (MiCA).

Echter blijkt dit verbod toch te zijn teruggekeerd in een iets lichtere vorm. In de nieuwe tekst worden PoW netwerken op kleine schaal sowieso vrijgesteld, maar grote netwerken worden gedwongen wellicht over te stappen naar een minder energie-intensief protocol als proof-of-stake (PoS).

Ethereum is sowieso van plan over te stappen, maar voor bitcoin zal dit vrijwel onmogelijk zijn. De Europese Unie gaat later vandaag hierover stemmen en de zorgen lopen hoog op. Ondertussen zien we dat ook weer flink wat fear, uncertainty, doubt (FUD) wordt verspreid over bitcoin-mining, gepaard met veel desinformatie.

The proposal to ban PoW protocols like #Bitcoin and in the #MiCa bill is more than just bad news. It is a thoughtless, uninspired proposal that does not reflect the realities and the future of the industry.

A long (1/23) – All credits to our @CoinSharesCo research team.

— Jean-Marie Mognetti (J2M) (@jmmognetti) March 13, 2022

China opnieuw in lockdown

Daarnaast gaat China wellicht weer in lockdown. Besmettingen met de Omikron variant van het coronavirus lopen in China hard op. Een volledige lockdown kan een forse klap hebben op de economie, ook buiten China. Momenteel ligt de correlatie tussen bitcoin en traditionele risicovolle financiële markten nog steeds zeer hoog.

FOMC meeting deze week

Tot slot vindt morgen en overmorgen de volgende meeting van de Federal Open Market Committee (FOMC) plaats. Daarna kondigt de Federal Reserve waarschijnlijk aan met welk percentage de rentetarieven in de VS worden verhoogd. Dit houdt momenteel de financiële markten in greep. Desondanks wordt ondertussen verwacht dat de Fed terughoudend zal zijn in de maatregelen door de oorlog in Oekraïne.

Kans op uitbraak neemt toe

Samen met de bovenstaande ontwikkelingen, en bitcoin die steeds krapper rondom $39.000 beweegt, lijkt de kans snel toe te nemen dat we in de komende dagen een uitbraak kunnen zien. In welke richting deze uitbraak zal zijn, zijn de meningen echter zeer verdeeld over. Mocht bitcoin omhoog uitbreken, dan is de hoop dat de $42.000 nu omslaat van weerstand naar support. Mocht bitcoin omlaag uitbreken, dan is de hoop dat het gebied tussen $33.000 en $36.000 standhoudt. Toch spreken sommige analisten ook van een mogelijke dip naar $29.000 of zelfs $27.000

#Bitcoin Update.

I’ve had a few days off and sentiment seems to be even worse now! Looking at the charts though… nothing has happened.

Certainly a move is coming soon…

1/7 pic.twitter.com/B9qHv56S6y

— Steve (@decodejar) March 14, 2022

Very Important Post

The floor #Bitcoin price of the accumulation phases was within 0-29 days, of the last 3 crosses

We had a cross 9 days ago, will history repeat? #Crypto

Last 3 times, resulted in a #BTC price drop to my Confluence Floor Model, currently at $26,820. pic.twitter.com/pcB3UgknUz

— Plan© (@TheRealPlanC) March 13, 2022

Ondertussen zijn er ook nog steeds zeer positieve tekenen voor bitcoin. Zo blijft het aanbod van BTC op de beurzen nog altijd afnemen, een zeer bullish signaal voor de koers. Ook is het Terra (LUNA) project van plan deze week om maar liefst $1,2 miljard aan BTC te kopen.

#bitcoin balance on exchanges making new lows pic.twitter.com/zgqfSMNuoZ

— Philip Swift (@PositiveCrypto) March 14, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.