Ondanks de dalende cryptocurrency prijzen, blijft de hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk alsmaar stijgen en dat is meestal juist een goed teken voor de koers.

Bitcoin hash rate naar ATH

Volgens gegevens van Bitinfocharts bereikte de hash rate zelfs een nieuwe all-time high (ATH) van maar liefst 230 exahashes per seconde (EH/s) deze week. Volgens BTC.com bereikte de hash rate zelfs een piek van 243 EH/s op woensdag.

Dat betekent dat ook de zogeheten mining difficulty van Bitcoin weer omhoog moest. Deze moeilijkheidsgraad wordt automatisch elke 2.016 blocks van de blockchain aangepast, dat is ongeveer elke twee weken. Bitcoin verwerkt normaliter een transactieblock ongeveer elke 10 minuten, maar als de hash rate stijgt, dan zakt de benodigde gemiddelde tijd en moet de moeilijkheidsgraad omhoog om aan die 10 minuten vast te houden. Zakt de hash rate, dan wordt de moeilijkheidsgraad juist omlaag aangepast.

Bitcoin mining difficulty ook naar ATH

Volgens BTC.com kwam de gemiddelde hash rate de afgelopen twee weken op ongeveer 213 EH/s uit ten opzichte van de 202 EH/s van de twee weken daarvoor. Dat betekent dat de gemiddelde tijd om een block te verifiëren naar 9 minuten en 29 seconde zakte.

Daarom werd deze week de mining difficulty met 5,56% verhoogd naar 29,79 T. Dat is een behoorlijke toename en zelfs een nieuw record. De hash rate en dus ook de moeilijkheidsgraad zitten al sinds de zomer van 2021 in een opwaartse trend. Dat volgt echter na China toen een verbod invoerde op mining en een zeer groot marktaandeel daar nog plaatsvond.

Sinds die zware klap van meer dan 70%, zijn beide de hash rate en difficulty dus weer meer dan hersteld. Meer rekenkracht betekent een veiliger netwerk; het is minder gevoelig voor zogeheten 51% aanvallen. Het toont mogelijk ook een vertrouwen onder miners aan dat zij niet van plan zijn om te capituleren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.