Crypto speelde tot nu toe een relatief belangrijke rol voor Oekraïne. Het land werd aangevallen door Rusland en is hierdoor in een rampzalige oorlog beland. Wereldwijd dragen mensen hun steentje bij door onder andere massaal cryptocurrencies als bitcoin (BTC) te doneren. President Volodymyr Zelensky heeft nu officieel een crypto-wet ondertekend, wat onder andere dit proces nog verder zal vergemakkelijken.

Zelensky wijst crypto toezichthouder aan

De nieuwe wet legaliseert crypto in het land en vergemakkelijkt allerlei processen voor bedrijven die iets met crypto doen of willen doen. De wet werd een tijdje geleden al goedgekeurd, in oktober vorig jaar om precies te zijn. Toen sprak Zelensky echter nog zijn veto uit omdat in die versie van de wet het opzetten van een hele nieuwe toezichthouder werd voorgesteld. Daar was geen geld voor en dus ging de wet terug naar het parlement.

In februari werd een nieuwe versie ingediend waarin crypto dit keer onder de hoede van de al bestaande toezichthouder Nationale Commissie voor Effecten komt te vallen. Zelensky heeft deze weet nu dus officieel goedgekeurd en ondertekend.

Crypto exchanges kunnen legaal te werk gaan

De crypto wet is niet een wet zoals in El Salvador, waar bitcoin een wettig betaalmiddel is. Het is meer een officieel raamwerk waarbinnen bedrijven volgens de wet met crypto kunnen werken. Het Oekraïense Ministerie van Digitale Transformatie legt in een tweet uit:

“Vanaf nu zullen buitenlandse en Oekraïense cryptocurrency exchanges legaal kunnen werken en zullen banken rekeningen openen voor crypto-bedrijven. Het is een belangrijke stap in de richting van de ontwikkeling van de crypto-markt in Oekraïne.”

Ukraine has legalized the crypto sector — @ZelenskyyUa signed a law. From now on foreign and Ukrainian cryptocurrencies exchanges will operate legally and banks will open accounts for crypto companies. It is an important step towards the development of the VA market in Ukraine. pic.twitter.com/lqqO1J9r1k

— Міністерство цифрової трансформації України (@mintsyfra) March 16, 2022

Zoals gezegd speelt crypto op dit moment een interessante rol in het land. Zo werden tientallen miljoenen dollars opgehaald door crypto-donateurs. Het land kocht onder andere duizenden kogelwerende vesten met het gedoneerde geld. Daarnaast gaat Oekraïne een non-fungible token (NFT) collectie lanceren als bedankje voor de donateurs. De NFT’s zullen “een museum van de oorlog” gaan vormen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.