Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld, ontkent dat het gebruikersinformatie doorspeelde naar Rosfin, de Russische financiële inlichtingendienst. De enorme crypto beurs werd hiervan kort voor het weekend beschuldigd.

We don’t expect news coverage to always be positive, or even balanced. But we expect it to be fair and accurate.

Here’s our side of the story.https://t.co/pbOLy4xMQm

— Binance (@binance) April 23, 2022

Bitcoin transacties Navalny

Persbureau Reuters publiceerde enkele dagen geleden een artikel hierover. Reuters beweerde hierin dat het bewijs heeft dat Binance persoonsgegevens zou hebben doorgespeeld in 2021 aan Rosfin. De financiële inlichtingendienst is volgens het persbureau nauw verbonden aan de FSB, de opvolger van de KGB.

Het Reuters rapport was gebaseerd op tekstberichten waaruit zou blijken dat Gleb Kostarev, hoofd van Binance in Oost-Europa en Rusland, ingestemd had met het verzoek van Rosfin om deze informatie door te spelen. Kostarev zou tegen een collega gezegd hebben dat hij niet veel keuze had.

Volgens Reuters deed Rosfin onderzoek naar de miljoenen euro aan bitcoin (BTC) transacties die de Russische oppositieleider Alexei Navalny had ontvangen.

Bitcoin beurs Binance noemt beschuldigingen “categorisch vals”

Binance noemt de beschuldigingen van Reuters “categorisch vals.” De exchange ontkent dat het gebruikersinformatie heeft doorgespeeld en dat het de Russische staat heeft geholpen om Navalny te onderzoeken. Ook Kostarev zegt op zijn Facebookpagina dat Reuters liegt en dat hij geen data heeft gelekt aan Rosfin, noch de FSB.

De crypto beurs voegt daaraantoe dat het voor de oorlog in Oekraïne geen verband had met Rusland die anders was dan met andere landen. Sinds de oorlog is Binance juist gestopt met zijn diensten in Rusland en de beurs benadrukt dat het aan de “agressieve” sancties voldoet. Onlangs kondigde de exchange nog aan dat het nu Russen uitsluit van handel.

Ook benadrukt Binance dat het $10 miljoen aan Oekraïne heeft gedoneerd en dat het van plan is om een klacht in te dienen tegen Reuters. Toch zijn er wat merkwaardige eigenaardigheden. Zo zou namelijk wel een meeting plaats hebben gevonden tussen Kostarev en Rosfin en Binance ontkent dit niet. Ook zou Binance CCO Patrick Hillman bevestigd hebben dat hier nog een verhaal is, maar hij wilde deze blijkbaar alleen off-the-record delen omdat het anders mensen mogelijk in gevaar kon brengen. Daar stemde Reuters echter niet mee in.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.