De cryptomarkt bloedt, maar de ontwikkelingen omtrent de sector gaan gewoon door! In Duitsland is er nu meer duidelijk geworden over hoe cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) worden behandeld door de belastingdienst. En het is vooral goed bitcoin nieuws voor de Duitsers.

Duitsers hoeven na 1 jaar geen belasting over bitcoin te betalen

Het Duitse Ministerie van Financiën publiceerde recentelijk de allereerste richtlijnen omtrent de belasting van cryptocurrencies. Het gaat om een 24-pagina tellend document waarin allerlei zaken omtrent crypto worden aangestipt.

Uit dit document blijkt onder andere dat personen die in bitcoin, ethereum of vergelijkbare cryptocurrencies investeren, hier na een jaar geen belasting over hoeven te betalen. Bitcoins die na een jaar worden verkocht zijn dus niet onderhevig aan winstbelasting.

Dit geldt overigens ook voor inkomsten uit staking en crypto leendiensten. Staken is het passief verdienen van crypto in een proof-of-stake (PoS) netwerk als Cardano (ADA). Eerder was er nog spraken van dat de termijn van een jaar zou worden verlengd naar 10 jaar zodra een investeerder de crypto gebruikt binnen een leendienst of om te staken, maar dat is dus niet zo, aldus parlementair staatssecretaris Katja Hessel:

“Voor particulieren is de verkoop van gekochte bitcoin en ether na een jaar belastingvrij. De deadline wordt niet verlengd tot tien jaar als bijvoorbeeld eerder bitcoin is gebruikt voor leningen of als de belastingbetaler ether als stake heeft verstrekt aan iemand anders om zijn blok te creëren.”

Positieve ontwikkeling voor crypto

De nieuwe richtlijnen zijn positief voor crypto omdat er nog altijd veel onduidelijkheid is omtrent de sector. Crypto is nieuw en dus moet er nog veel aan de weg gewerkt worden. Hessel stelt dan ook dat dit document zeker niet het laatste zal zijn:

“Natuurlijk is de aanstaande officiële publicatie van de BMF- brief niet het einde van onze discussie over het onderwerp, maar een tussentijds resultaat. De snelle ontwikkeling van de ‘cryptowereld’ zorgt ervoor dat we niet zonder onderwerpen komen te zitten. Er loopt al een aanvullende brief over de verplichtingen tot medewerking en registratie.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.