Nooit eerder was de potentiële kracht van Bitcoin (BTC) zo duidelijk zichtbaar. De chief strategy officer (CSO) van crypto-investeringsbedrijf CoinShares, Meltem Demirors, denkt dan ook dat de huidige geopolitieke situatie ervoor zal zorgen dat bitcoin zijn imago als risicovolle investering van zich af kan schudden. Dat zij Demirors in een recent interview met Bloomberg Technology.

Oorlog en protesten, bitcoin de oplossing?

In het interview haalt Demirors een aantal grote gebeurtenissen aan die de kracht van bitcoin blootleggen. Ten eerste hadden we de grootschalige protesten van vrachtwagenchauffeurs in Canada, en nu hebben we de oorlog in Oekraïne. Uiteraard zijn deze twee gebeurtenissen niet vergelijkbaar in schaal. Wel leggen ze allebei een probleem bloot:

“Niet alleen hebben we dit conflict in Oost-Europa, maar we zagen onlangs ook de Canadese vrachtwagenchauffeurs die de toegang tot het banksysteem werd afgesneden, wat opnieuw een geval was waar er veel werd gepraat over Bitcoin.”

Steeds meer bewustzijn van Bitcoins potentie

Bitcoin biedt voor de gemiddelde Oekraïner en Rus een mogelijke uitweg om te ontsnappen aan de ellende die is ontstaan door het conflict. Daarbij is bitcoin een apolitieke vorm van geld die censuur-resistent is.

“Ik denk dat wat we hier zien een groeiend bewustzijn is over de hele wereld dat mensen, burgers die echt het slachtoffer zijn van oorlogen die worden uitgevochten door supermachten, voor het eerst een keuze hebben.”

Demirors voegt hieraan toe: “Misschien is dit het begin van het feit dat Bitcoin niet langer een ‘risk-on‘ bezit is, maar mogelijk na verloop van tijd een ‘risk-off’ bezit wordt.” Echter is het nu nog te vroeg om dat oordeel ook daadwerkelijk te trekken, zo stelt Demirors.

Sancties omzeilen met BTC

Aangezien bitcoin voor iedereen toegankelijk is, rijst natuurlijk de vraag of ook de Russische economie crypto kan gebruiken om aan de gevolgen te ontkomen. Advocaat Jake Chervinsky liet zich hier eerder over uit en gaf drie redenen waarom dat onwaarschijnlijk is.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.