Over ongeveer een halfuur vindt er weer een nieuwe bitcoin (BTC) mining difficulty aanpassing plaats. Naar verwachting wordt het een enorme opwaartse aanpassing, wat voor miners slecht nieuws kan betekenen. Vanwege de lage bitcoin prijs is hun winstmarge namelijk al nihil. Wat kan het effect zijn van de grootste aanpassing in meer dan een jaar tijd?

Bitcoin miners krijgen het nóg moeilijker

Volgens BTC.com zal de aanpassing er een van +13,3% bedragen. Het wordt daarmee dus 13,3% moeilijker voor miners om te minen. Het doel van dit automatische mechanisme, dat om de 2.016 transactieblokken automatisch wordt getriggerd, is om de bloktijden rond de 10 minuten te houden.

Een positieve aanpassing van deze orde werd voor het laatst in augustus vorig jaar gezien. Bovendien bereikt de difficulty hiermee een nieuwe all-time high. Het is een opvallende ontwikkeling gezien de huidige staat van de markt, waar het voor miners nu niet logisch lijkt om juist nu te beginnen met minen. De bitcoin prijs staat namelijk laag terwijl de energieprijzen wereldwijd stijgen.

Het mogelijke effect voor BTC miners

De winstmarges voor bitcoin miners zijn daarom op dit moment al klein, en worden met de komende difficulty aanpassing nóg kleiner. Een van de effecten kan daarom zijn dat miners meer bitcoins uit hun reserves zullen moeten verkopen om hun kosten te kunnen dekken. Glassnode laat in een recente update weten dat de huidige gemiddelde kostprijs voor het produceren van een bitcoin net onder de huidige bitcoin prijs staat. Een prijsdaling zou dus finest kunnen zijn voor veel miners:

“Dit risico zou zich kunnen manifesteren als een capitulatie van miners, met ongeveer 78,4k BTC nog steeds in de reserves van miners. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat al deze BTC in een keer worden gedumpt, maar het geeft wel een bovengrens voor de mogelijke risico’s.”

Alhoewel de stijgende difficulty dus een signaal is dat meer miners zich bij het netwerk voegen en het Bitcoin-netwerk steeds veiliger wordt, is de ontwikkeling in deze huidige situatie wellicht minder positief dan men zou denken. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld meer neerwaartse druk op de bitcoin koers.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.