Bitcoin (BTC) zakte gisterenmiddag en afgelopen nacht toch weer iets. We waarschuwden al vaker voor een mogelijke consolidatiefase, maar onthoud dat consolidatie vlak onder weerstand in een opwaartse trend meestal bullish is. Dat gezegd hebbende, gaat deze daling gepaard met de terugkeer van een flinke dosis angst.

Bitcoin koers zakt 3%

Gisterenochtend was de bitcoin koers nog in gevecht met de $46.700. Het zag er even naar uit dat de koers op het punt stond om deze weerstand om te zetten in support.

Tegen de middag piekte bitcoin dan ook even naar $47.000, maar de koers werd daar afgewezen en begon toen flink te dalen. Bitcoin zakte vervolgens door de $46.700, maar vond gisterenavond support rond $46.000.

Echter kon bitcoin ook daar niet aan vasthouden en dipte vannacht naar $44.800. Vervolgens begon bitcoin weer voorzichtig iets te stijgen, maar de koers komt vooralsnog niet verder dan $45.500 en zakt op het moment van schrijven naar $45.300 op KuCoin en €41.500 op Bitvavo. Daarmee staat bitcoin vandaag 3% in de min.

Waar komt de nieuwe angst vandaan?

De koersdaling van bitcoin gaat gepaard met roodkleurende aandeelmarkten als de S&P500. Deze financiële markten vingen gisteren een klap door nieuwe uitspraken van Federal Reserve vicevoorzitter Lael Brainard:

“Het comité zal het monetaire beleid methodisch blijven aanscherpen door middel van een reeks renteverhogingen en door te beginnen met het in hoog tempo afbouwen van de balans vanaf onze vergadering in mei.”

Aldus Brainard, die meldt dat de Fed in mei toch sterker de rentetarieven zal verhogen om de stijgende inflatie tegen te gaan. De vrees hieromtrent zorgde al voor veel onzekerheid in de afgelopen maanden onder investeerders. Tot de Federal Open Market Committee (FOMC) meeting in maart dan, toen bleek dat de Fed vanwege de oorlog in Oekraïne toch nog terughoudend bleef met deze verhoging.

Daar komt nu wellicht een einde aan. Meer details over de FOMC meeting van maart worden later vandaag gepubliceerd. De volgende FOMC meeting vindt begin mei plaats. De angst kan hierdoor nog verder toenemen en wederom overslaan naar de crypto-markt.  Het is ook mogelijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) op een gegeven moment zal volgen, gezien de hoge inflatie:

Eurozone inflation has moved up to 7.5%, its highest level ever.

Meanwhile, the ECB is still holding interest rates at negative levels with no plans to normalize.

This is perhaps the greatest disconnect between monetary policy and rising prices that the world has ever seen. pic.twitter.com/RPhn1MsRR4

— Charlie Bilello (@charliebilello) April 5, 2022

Daarnaast zorgen aangescherpte sancties tegen Rusland, die worden ingevoerd na de recente schokkende beelden uit Oekraïne, ook weer voor meer angst en onzekerheid op financiële markten.

Bitcoin accumulatie op recordhoogte

Desondanks zijn er ook veel positieve tekenen voor de bitcoin koers, vooral terug te zien in de accumulatie. Zo kocht MicroStrategy CEO Michael Saylor onlangs weer een berg aan bitcoins. Ook Terra (LUNA) blijft massaal BTC inkopen voor zijn UST stablecoin. Volgens analist On-chain College heeft het aantal adressen met minimaal 1 BTC zelfs een all-time high bereikt van 833.242. Dit neemt sinds begin vorig maand in een rap tempo toe:

The Number of Addresses with at least 1 #Bitcoin has made an All-Time High at 833,242 addresses.

This metric has been rapidly increasing since the beginning of February 2022. pic.twitter.com/Vs051qmjqf

— On-Chain College (@OnChainCollege) April 6, 2022

Echter meldt analist IT Tech dat hij een flinke instroom van BTC naar beurzen ziet. Dat zou voor meer verkoopdruk op de korte termijn kunnen zorgen:

4167 $BTC inflow to Spot Exchanges 1 hour ago. Some investors may prepare to sell. Could be potential some local dip. pic.twitter.com/HgGaStLDqZ

— IT Tech (@IT_Tech_PL) April 6, 2022

Morgen vindt overigens het Bitcoin 2022 evenement in Miami plaats met veel grote namen uit de crypto-wereld. Dat kan juist weer voor flink wat hype zorgen.

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Heatmap of #Bitcoin investor demand.

Uses algorithmic signal processing of on-chain data provided by @glassnode.

We are in a bull market, many don’t know this yet. pic.twitter.com/KZHT8v40dL

— Willy Woo (@woonomic) April 5, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.