Bitcoin (BTC) bleef deze week alsmaar dalen. Alhoewel meerdere analisten waarschuwden voor een mogelijke pullback, zakte de koers dieper dan verwacht. De angst nam deze week weer fors toe en de meningen onder de analisten worden verdeelder. Bitcoin schommelt momenteel rond een cruciaal punt.

Bitcoin Fear and Greed Index is 34 — Fear
Current price: $42,720 pic.twitter.com/tv06fgGX1E

— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) April 10, 2022

Bitcoin koers zakt met 7% deze week

Vorig weekend herstelde de bitcoin koers in eerste instantie nog van een eerder dipje. Dat leek toen even de pullback te zijn. Echter kon bitcoin niet compleet herstellen en enkele dagen later begon de koers verder te dalen.

Afgelopen vrijdag kwam bitcoin bij $43.500 aan en leek daar even stand te houden. Vrijdagavond daalde bitcoin echter nog dieper en kwam tegen zaterdagochtend rond $42.250 uit. De rest van de zaterdag consolideerde bitcoin rondom de $42.500.

Afgelopen nacht steeg bitcoin weer even, maar werd al op $42.900 afgewezen en zakt op het moment van schrijven terug richting $42.550 op KuCoin en €39.100 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin prijs vandaag 0,2% in de plus, maar 7,2% in de min ten opzichte van een week geleden.

Bitcoin koers daalde door nieuwe dosis angst

Bitcoin had het momentum niet om onlangs door $48.000 te breken waardoor de kans op een pullback al groot leek. De koers zakte echter nog dieper dan verwacht door een nieuwe dosis angst afkomstig van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. De Fed gaat waarschijnlijk in mei zijn beleid strenger aanscherpen om de stijgende inflatie tegen te gaan. Dat nieuws kwam deze week naar buiten en maakt investeerders met risicovolle activa, waaronder crypto, terughoudend. Natuurlijk houdt de oorlog in Oekraïne vooralsnog ook de financiële markten sterk in greep.

De daling van de bitcoin koers ging ook gepaard met een stijgende dollarkoers. De dollar index (DXY) nam flink toe deze week en dat pakt natuurlijk minder positief uit voor BTC. Toch melden meerdere analisten dat de DXY mogelijk tegen een top aanloopt en dat zou dus weer goed uit kunnen pakken voor bitcoin.

#DXY topping out on the .618 fib of this pitchfork which is clearly defining the trend, and our elliott wave count shows likely completion of primary wave 3.

Expecting a multi-month primary wave 4 correction back down to the lower bound.

Rocket fuel for the markets and #Bitcoin pic.twitter.com/bL66LK313f

— Steve (@decodejar) April 10, 2022

Nemen komende week bulls of bears het voortouw?

Ondanks dat analisten onzekerder worden, is er nog steeds een sterke overtuiging dat deze pullback tijdelijk is en dat het om een gezonde correctie gaat. Zo beschrijft analist Shayan dat de koers ongeveer hetzelfde patroon volgt als enkele weken geleden. Dat zou dan een nog diepere pullback nog kunnen betekenen, maar daarna een mogelijke stijging.

#Bitcoin RT appreciated! #Bullish
The blue pattern is from a few weeks ago when #BTC starter a rally from $37K towards $48K and it is exactly moving in a similar pattern right now.
I still believe this is a healthy correction in the short-term.#Crypto #retweet #blockchain pic.twitter.com/chVS91dQpO

— Shayan.₿TC (@greatest_trader) April 10, 2022

Bitcoin beweegt momenteel in een gevoelig bereik, tussen de $42.100 en $42.700, zoals analist Matthew Hyland hieronder aangeeft. Veel dieper zien we bitcoin liever niet corrigeren, want dan begint het er erg bearish uit te zien. Vooral een daling onder het gebied tussen de 50-dagen simple moving average (SMA) en 100-dagen SMA, oftewel tussen 41.600 en $41.900, zou zorgwekkend zijn. Een hertest van de $40.000 is echter ook niet uitgesloten.

Aan de andere kant ligt nu mogelijk weerstand rond $43.500, de 100-dagen exponential moving average (EMA) waar bitcoin vrijdag nog support vond. Mocht bitcoin hier doorheen breken, dan volgt mogelijk een test van de 200-dagen EMA rond $44.750.

#Bitcoin has been consolidating in this tight range for nearly the last 24 hours

The Bears need to push the price below $42.1k

The Bulls need to reclaim $42.7k which was the wick low: pic.twitter.com/0i5riNrbBg

— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) April 9, 2022

Bitcoin investeerders houden hun BTC stevig vast

De on-chain gegevens tonen overigens nog wel een zeer positief beeld. Zo blijft het percentage van het BTC aanbod dat al een jaar niet meer is bewogen, alsmaar groeien:

The percentage of #Bitcoin that has not been moved for at least 1 year keeps increasing. Close to their ATH or at an ATH, depending on the data source you are considering. Not far away from 60%. $BTC pic.twitter.com/UMpvzows74

— Jan Wüstenfeld (@JanWues) April 9, 2022

Ook de BTC die zelfs al drie jaar niet meer is bewogen, ligt ondertussen op all-time high niveau:

UTXOs with more than 3 years of dormancy remain in all-time highs

Hodling conviction remains on the coins bought in mid-April 2019 when the price was around $5-6K.

Even with an extremely low base cost, these coins remain illiquid.#Bitcoin pic.twitter.com/qYTNElVbOA

— Cauê Oliveira (@caueconomy) April 9, 2022

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.