Bitcoin (BTC) begon ooit als een revolutionair digitaal betaalmiddel, maar in de afgelopen jaren veranderde het verhaal van de cryptocurrency meer naar een revolutionair oppotmiddel.

Bitcoin nog geen echte veilige haven zoals goud

Bitcoin heeft echter moeite om aan deze status vast te houden in onzekere tijden. Op dat soort momenten toont bitcoin namelijk een veel grotere correlatie met risicovolle activa als technologie aandelen dan met grondstoffen en edelmetalen als goud en zilver.

Die laatste twee activa zijn populair om als een ‘veilige haven’ te gebruiken in onzekere tijden, echter zien we dat nog niet met het digitale goud. Een dergelijke trend zagen we in maart van 2020, toen veel landen hun lockdown maatregelen invoerden tegen de spreiding van het coronavirus. Bitcoin daalde toen hard met de aandelenmarkten mee, terwijl goud relatief stabiel bleef.

Nu zien we deze trend weer afspelen. De financiële markten zijn zeer onzeker door de hoge inflatie en het monetaire beleid dat wellicht volgt. Daar komt de oorlog in Oekraïne bovenop, vooral de zware sanctiemaatregelen die daaruit voortvloeien. Grondstof- en energieprijzen stijgen momenteel hard, ook goud en zilver. Aandelenmarkten als de S&P500 en Nasdaq blijven echter, net als bitcoin, dalen.

The great unwind is just getting started.

Out of tech and into natural resources. pic.twitter.com/njcifazWiq

— Otavio (Tavi) Costa (@TaviCosta) March 8, 2022

Correlatie BTC en goud op laagste punt in 7 maanden

Dat leidt ertoe dat de correlatie tussen bitcoin en edelmetalen als goud, zilver en platina nu het laagst ligt sinds augustus 2021, zeven maanden geleden. Dat meldt analysebedrijf IntoTheBlock op 7 maart:

With $BTC is still trading with a high correlation to the Stock Market, commodities prices are skyrocketing.#Bitcoin correlation with Gold, Silver, and Platinum are showing their lowest correlations since August of 2021.

This data is available herehttps://t.co/SBjJdRG7uF pic.twitter.com/MblZdfyZ5f

— IntoTheBlock (@intotheblock) March 7, 2022

IntoTheBlock voegt eraan toe dat deze edelmetalen zelfs beter hebben gepresteerd in relatie tot hun volatiliteit dan bitcoin en ethereum (ETH) volgens Sharpe en Sortino ratio’s. Toch geeft het analysebedrijf ook een kanttekening. IntoTheBlock meldt namelijk dat de meeste bitcoin houders zich niets aantrekken van de recente koersdalingen. Het aantal wallets die hun bitcoin al meer dan een jaar vasthouden, staat momenteel op een all-time high en blijft alsmaar stijgen.

Het is een trend die we de laatste tijd regelmatig benoemden in onze dagelijkse marktupdates. Het is deze overtuiging onder de ‘HODL’ers’ die de koers vooralsnog weerhoudt veel verder te dalen. Dat gezegd hebbende, zijn het zeer onzekere tijden en zijn de meningen sterk verdeeld of bitcoin op een mogelijke bodem zit of nog veel dieper gaat dalen. In deze tijden lijkt de ether koers vooral bitcoin te volgen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.