Bitcoin (BTC) kelderde een week lang, maar bleef de afgelopen 24 uur relatief rustig. Desondanks ligt de angst op de markt zeer hoog en zijn de meningen onder de analisten zeer verdeeld over welke richting de koers nu op zal gaan.

Bitcoin consolideert rond $40.000

De bitcoin koers kwam maandagavond bij $40.000 aan. Bitcoin dipte vervolgens zelfs even helemaal naar $39.450, de laagste prijs in een maand.

Een echte rebound blijft vooralsnog uit. Toch poogde bitcoin gisteren een herstel, maar verder dan $40.660 kwam de koers niet. Toen werden de Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd, die op maar liefst 8,5% uitkwam, het hoogst sinds 1981. Bitcoin dipte vervolgens wederom naar $39.450.

How much darker do you think the graph would get #inflation pic.twitter.com/WMr313tmRc

— Market Sentiment (@mkt_sentiment) April 12, 2022

Bitcoin begon daarna iets te stijgen en duwde afgelopen nacht en vanochtend meerdere malen tegen $40.250 aan, maar kon daar telkens niet doorheen breken.

Bitcoin houdt vanochtend vooralsnog stand boven $40.000 en komt op het moment van schrijven op een prijs uit van $40.100 op KuCoin en €37.000 op Bitvavo. Daarmee staat koers rond dezelfde prijs als 24 uur geleden. Toch is dat bijna 15% onder de prijs van $47.000 van iets meer dan een week geleden.

Angst en paniek op de bitcoin-markt

De enorme angst en onzekerheid op de markt is een combinatie van de escalerende oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en rentetarieven en een trage economische groei. Het zorgt ervoor dat investeerders hun blootstelling aan meer risicovolle activa verminderen. In de afgelopen 24 uur kleurden bijvoorbeeld de prijs van olie en DXY groen, terwijl de S&P 500 juist weer rood kleurde.

Toch valt het op dat bitcoin vrij rustig blijft na de flinke daling, maar het valt ook op dat we vooralsnog geen rebound zien. Het duidt mogelijk aan dat aan de ene kant investeerders hun BTC nog stevig vasthouden, maar dat aan de andere kant nog altijd een gebrek is aan nieuwe vraag. Met alle angst op de markt, blijft dat mogelijk nog langer zo.

Ondertussen zien we weer dezelfde trend afspelen als tijdens de vorige paar koersdalingen. Nieuwe investeerders, oftewel korte termijn houders (STH), verkopen wederom hun BTC uit paniek, terwijl lange termijn houders (LTH) juist meer BTC accumuleren.

Short-term holders panic selling and HODLers accumulate.

Traders – addresses holding <30 days reduced their positions by 20% since March 29th to 1.6m $BTC

While long-term holders have been increasing their positions constantly since early November to a new ath of 12.12m BTC. pic.twitter.com/pxhhLZdLbb

— IntoTheBlock (@intotheblock) April 12, 2022

Analisten verdeeld over richting bitcoin koers

De analisten zijn momenteel zeer verdeeld over welke kant de bitcoin koers nu opgaat. Volgens analist IncomeSharks ziet de bitcoin koers op de dagelijkse en wekelijkse grafiek er nog steeds bullish uit, oftewel: “when in doubt, zoom out.”

#Bitcoin is bullish on the daily and weekly. That’s all that matters. Being bearish on the 5 minute chart is how you become an emotional trader. pic.twitter.com/hNemRhBaXw

— IncomeSharks (@IncomeSharks) April 13, 2022

Aansluitend op BTC die van STH naar LTH verplaatst, meldt Analist PlanC meldt dat bitcoin historisch gezien voor de vierde keer de onderstaande blauwe zone heeft verlaten. De vorige drie keer dat dit gebeurde had bitcoin een bodem bereikt en begon de koers aan een opwaartse trend.

For the 4th time in #Bitcoin’s history we have left the blue zone.

The last 3 times this occurred the #BTC bottom was already in and a massive bullish uptrend followed.

Probably a coincidence… #Crypto pic.twitter.com/WD3ngOzMmN

— Plan© (@TheRealPlanC) April 12, 2022

Toch valt het analist Matthew Hyland op dat de 3-dagen moving average convergence divergence (MACD) op het punt staat om een bearish kruising te maken.

#Bitcoin 3-Day MACD is VERY close to crossing Bearish!!! pic.twitter.com/UW0pOUiiQL

— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) April 13, 2022

Ook zijn veel analisten een stuk meer bearish geworden na de recente daling. Alhoewel zij een mogelijk herstel zien naar het volgende weerstandgebied, tussen $42.000 en $43.000, vrezen zij dat bitcoin hier wordt afgewezen en vervolgens zelfs dieper zakt dan voorheen. We zouden dan mogelijk een hertest van de oude lows kunnen zien: $35.000, $33.000, $30.000 of zelfs daaronder.

Dan is er duidelijk nog een derde groep die ziet dat noch de bulls, noch de bears momenteel de overhand hebben. Zij verwachten dat de koers nog een tijdje langer rond deze $40.000 zal consolideren.

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

The most important chart in all of finance. pic.twitter.com/8pzgUMTGJ7

— Dylan LeClair (@DylanLeClair_) April 12, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.