Het lijkt soms alsof we in een sprookjeswereld leven waarin de ene onverwachte gebeurtenis de andere opvolgt. Deze week heeft Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, het ondenkbare uitgesproken. Volgens Powell is het goed mogelijk dat de wereld naast de Amerikaanse dollar een andere munt als wereldreservemunt adopteert. “Het is mogelijk om meer dan één wereldreservemunt te hebben”, aldus de voorzitter van de machtigste centrale bank ter wereld.

De wereldwijde macht van de Amerikaanse dollar is tot op de dag van vandaag een wapen voor de Verenigde Staten. Complete landen kunnen middels sancties met één pennenstreek van het financiële wereldtoneel worden verwijderd. Een steeds groter deel van de wereld voelt de pijn van die macht en gaat op zoek naar alternatieven. Met zijn uitspraken probeert Powell de indruk te wekken dat die zoektocht naar alternatieven niet gevaarlijk is voor de Verenigde Staten. Alsof het voor Amerika helemaal geen probleem is dat er in de toekomst een wereldreservemunt bij komt. De realiteit is natuurlijk anders.

De Amerikaanse dollars vaart op vertrouwen

Het enige wat de Amerikaanse dollar dekt is vertrouwen en het feit dat het wereldwijd de meest gebruikte munt is in de handel en voor de uitgifte van schulden. Hoe minder landen afhankelijk zijn van de toekomst van de Amerikaanse dollar, hoe minder macht de Verenigde Staten met dat financiële wapen kan uitoefenen. Momenteel voelt Rusland de pijn van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar en de financiële infrastructuur die voor een groot deel in handen is van de Verenigde Staten.

We hoeven het niet eens te zijn met de acties van Rusland, maar de druk voor de Russen om zich onafhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar is groter dan ooit. Langzaam maar zeker brokkelt de financiële macht van de Verenigde Staten af. De uitspraken van Powell over de mogelijkheid van een tweede wereldreservemunt naast de Amerikaanse dollar laten zien dat ze zich hier meer dan bewust van zijn.

Met zijn woorden probeert Powell zich van tevoren al in te dekken tegen het afbrokkelen van de macht van de Amerikaanse dollar. Door te acteren alsof het niet erg is dat de Amerikaanse dollar macht inlevert ten opzichte van alternatieven koopt hij in feite tijd voor de Verenigde Staten. De realiteit is dat er in een transitieperiode zeker ruimte is voor concurrentie tussen verschillende munten, maar uiteindelijk komt er één bovendrijven als de ultieme winnaar. Een wereld met meerdere reservemunten is een onstabiele wereld. Uiteindelijk komt er consensus over de meest betrouwbare munt en op de lange termijn heeft bitcoin (BTC) daar de beste papieren voor.

Bitcoin als wereldreservemunt

De munt die uiteindelijk komt bovendrijven als de nieuwe wereldreservemunt is de meest betrouwbare van het stel. Een munt waar de wereld op kan vertrouwen omdat het de eigenschappen van een goede vorm van geld in zich heeft. Schaarste is daarbij de belangrijkste eigenschap. De reservemunt moet immers een betrouwbaar middel zijn om waarde door tijd en ruimte te verplaatsen. Het is onwaarschijnlijk dat de wereld op de lange termijn kiest voor een munt die onbeperkt bijgedrukt kan worden.

Waarom zou de wereld er immers mee akkoord gaan dat het monopolie op de wereldreservemunt in handen is van één machthebber. Die machthebber kan dan immers onbeperkt nieuwe eenheden bijdrukken en de waarde van de wereldreservemunt met de tijd doen afnemen.

Het interessant aan bitcoin is dat het de eerste vorm van geld ter wereld is die door niemand bijgedrukt kan worden. Bitcoin kent een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden en niemand kan daar iets aan veranderen. Er is geen munt op aarde die dezelfde schaarste kan garanderen als bitcoin. Zelfs als de Verenigde Staten belooft nooit meer dollars bij te printen, dan moeten we daar nog altijd op vertrouwen. Terwijl we met bitcoin de garantie hebben. De bitcoin-standaard lijkt weer een stapje dichterbij.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.