De bitcoin (BTC) koers laat zich vaak lastig voorspellen, zeker op de korte termijn. Neem bijvoorbeeld de enorme koersexplosie van 10.000 dollar van september 2020 tot 64.000 dollar in maart 2021. We zaten op dat moment volop in de pandemie en centrale banken over de hele wereld deden er alles aan om de economie overeind te houden. Tel daar de bitcoin halving van 2020 en MicroStrategy bij op en het perfecte recept voor een bullmarkt is geboren.

Wat je verder moet weten over de markt van 2020 is dat 65 procent van alle bitcoin al 1 jaar of langer op hetzelfde adres stond. Met andere woorden, er was sprake van een relatief laag aanbod op een moment dat de vraag naar bitcoin explodeerde. Niet alleen MicroStrategy, maar ook het retailpubliek en institutionele beleggers wisten bitcoin in deze periode te vinden. De pandemie en de excessieve geldprinterij zorgen voor grote interesse in de absolute schaarste van bitcoin.

Dezelfde BTC structuur lijkt zich opnieuw te vormen

Op het moment van schrijven handelt bitcoin rond de 47.500 dollar en lijkt zich eenzelfde markstructuur te vormen als in 2020. Slechts éénmaal in de historie van bitcoin stond een groter deel van de supply 1 jaar of langer stil. Dit was in september 2020. Daarbij komt dat het aantal bitcoin op de grote exchanges, zoals KuCoin, op het laagste punt in 3,5 jaar tijd staat. Er zijn nog slechts 2,5 miljoen bitcoin beschikbaar bij de grote beurzen en daarbij moet je bedenken dat een deel van de mensen hun bitcoin hodled op exchanges.

#BTC balance on exchanges hitting multi-year low, last seen in Nov 2018 – 3.5 years ago!

More and more people self-custody. Bullish for #Bitcoin. pic.twitter.com/vbzufxDWal

— Patrick Hansen (@paddi_hansen) March 24, 2022

De markt wordt steeds minder liquide, terwijl er op dit moment een enorme koopdruk op de koers ligt vanuit Terra. Het stablecoin protocol van Do Kwon dat van plan is om voor 10 miljard dollar aan bitcoin te kopen en op dit moment al meer dan 1,1 miljard dollar aan bitcoin in bezit heeft. Het lijkt erop dat Terra op dit moment de rol van MicroStrategy uit 2020 vertolkt. Wat niet betekent dat MicroStrategy stilzit, want ook Michael Saylor leende deze week weer meer dan 200 miljoen dollar om bitcoin te kopen.

De perfecte storm lijkt zich te vormen voor de markt op het moment dat de hype rondom bitcoin praktisch niet aanwezig is. Het zijn in de afgelopen maanden vooral lange termijn hodlers geweest die rustig bleven doorkopen. Als we met overtuiging boven de 50.000 dollar uitbreken, dan zijn alle omstandigheden daar voor een heel interessant 2022 voor de bitcoin koers.

Terra koopt 300% van dagelijkse mining productie

Op het moment van schrijven is de bloksubsidie voor miners 6,25 bitcoin. Dat betekent dat er dagelijks ongeveer 900 bitcoin op de markt komen. Die 900 bitcoin zijn tegen een koers van 47.500 dollar bijna 43 miljoen dollar waard. Als Terra iedere dag voor 125 miljoen dollar aan bitcoin koopt, dan kopen zij dus alleen al 300 procent van de dagelijkse productie van miners. Tel daar het MicroStrategy van Michael Saylor bij op, El Salvador dat ongetwijfeld nog bitcoin gaat kopen in 2022, alle miners die ervoor kiezen om hun productie binnenboord te houden en er blijft nog maar weinig over voor de markt.

Het lijkt er sterk op dat we een punt bereiken waarbij het aanbod niet meer aan de vraag kan voldoen. Op dit moment stijgt de koers mondjesmaat, maar deze marktstructuur kan resulteren in de koersexplosies die we door de jaren heen van bitcoin gezien hebben. Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst. De huidige markt lijkt enorm op die van 2020, maar op dit moment spelen ook macro-economische omstandigheden een belangrijke rol in de toekomst van de bitcoin koers op de korte termijn.

Denk bijvoorbeeld aan het conflict in Oekraïne, maar ook centrale banken over de hele wereld die de inflatie willen bevechten met een hogere rente. Als je het aan mij vraagt, dan gaan we de komende maanden een feestelijke periode tegemoet wat de bitcoin koers betreft. Maar als we door de jaren heen één ding geleerd hebben, dan is het dat de bitcoin koers zich op de korte termijn lastig laat voorspellen. Op basis van de huidige structuur van de markt ziet het er echter fantastisch uit en lijkt er een nieuwe all-time high in de maak.

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.