Het is weer eens tijd om het te hebben over de bitcoin (BTC) koers. In de nacht van donderdag op vrijdag maakte de bitcoin koers een enorme schuiver. Bij veel nieuwkomers veroorzaken dit soort momenten vaak grote paniek en onzekerheid. Is het klaar met bitcoin? Zelfs Arjen Lubach heeft er deze week een deel van zijn show aan gewijd. Lubach slingerde een fragment de ether in met de titel “En nou is het afgelopen met crypto”, om vervolgens met enkele oppervlakkige argumenten het einde van bitcoin aan te kondigen. Dat “crypto” onzin is ben ik het nog met hem eens, maar bitcoin heeft naar mijn mening wel degelijk waarde.

Goed, de Amerikaanse Federal Reserve is bezig om de rente flink te verhogen, alle financiële markten liggen op hun gat, de bitcoin koers heeft zware tikken gekregen en Arjen Lubach doet een poging bitcoin voor dood te verklaren. De mensen die al wat langer meelopen zijn inmiddels gewend aan deze chaos en weten het signaal van de ruis te onderscheiden. Alle onzin die de mensheid produceert is over het algemeen ruis en het vrolijk doortikken van de Bitcoin blockchain is het signaal.

Bitcoin is nog nooit veranderd

Het leuke aan bitcoin is namelijk dat het in de volledige bestaansgeschiedenis nog nooit fundamenteel is veranderd. Dat wil zeggen dat je met de software die Satoshi Nakamoto inmiddels meer dan 13 jaar geleden lanceerde nog steeds de volledige transactiegeschiedenis kunt downloaden en verifiëren. De wereld is in 13 jaar tijd enorm veranderd, maar bitcoin is nog altijd precies hetzelfde. Juist dat is de kracht van bitcoin. Het is een vorm van geld die altijd hetzelfde blijft.

Niemand kan iets veranderen aan het maximum van 21 miljoen eenheden en de regels binnen het netwerk zijn voor iedereen hetzelfde. Dat is al 13 jaar het geval en dat gaat nooit veranderen. In een wereld waarin de ene idiote gebeurtenis de andere opvolgt is iets met de vastigheid van bitcoin in mijn optiek extreem waardevol. Bitcoin is voor mij het middel waar ik in alle rust mijn spaarvermogen in bewaar. De bitcoin koers kan op de korte termijn enorm fluctueren, maar ik weet zeker dat mijn percentage van de taart nooit zal dalen vanwege inflatie. De koers op de korte termijn is afleiding en onderdeel van de ruis. Het gaat om het signaal, het doortikken van de blockchain.

Ga aan de slag met bitcoin

Er zijn tijdens de afgelopen bullrun weer een hoop nieuwe mensen bijgekomen die nu waarschijnlijk een beetje geschrokken zijn van het koersverloop. Dat hoort er helaas bij. Mijn advies is om vooral aan de slag te gaan met Bitcoin. Ga luisteren naar podcasts, verdiep je in de monetaire geschiedenis, ga je eigen node draaien, probeer een beetje te pielen met het Lightning Netwerk en leer hoe Bitcoin werkt.

Zodra je ziet dat Bitcoin een onneembare vesting is doen die schommelingen van de koers op de korte termijn je meteen niet zoveel meer. Dan kun je figuren als Arjen Lubach ook rustig laten lullen, want echt veel kennis over het onderwerp heeft hij natuurlijk niet. Probeer aan iemand in Argentinië of Turkije ook maar eens uit te leggen dat het een slecht idee is om de overheid het monopolie op de geldpers te ontnemen. Voor de meeste figuren is het makkelijk roepen vanuit hun Westerse bubbel waarin we de luxe van een relatief stabiele munt hebben. Al beginnen de barsten in de koopkracht van ons geld ook steeds pijnlijker te worden. Eigenlijk is het idioot dat we moeten verdedigen dat het een goed idee zou zijn om een vorm van geld te hebben waarbij niemand het monopolie op de geldpers heeft. Maar goed, dat een groot deel van de wereld bitcoin nog niet begrijpt kunnen we wel aflezen aan de huidige koers. Ik blijf rustig, pas als de blockchain ermee stopt ga ik me zorgen maken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.