Bitcoin (BTC) zit in een voorzichtige opwaartse trend en het marktsentiment wordt langzamerhand positiever. Toch is de markt nog zeer onzeker en momenteel nemen noch de bulls noch de bears het voortouw.

Bitcoin koers stijgt met 1%

De bitcoin koers kwam gisteren weer boven $41.000 uit en hield gisterenochtend boven $41.300 stand. Toen bitcoin gisterenmiddag langs $41.500 steeg, maakte de koers weer een flinke sprong. Bitcoin doorbrak eventjes $42.000 en piekte vervolgens rond $42.200.

Daar werd bitcoin echter hard afgewezen en de koers kelderde vervolgens snel. Bitcoin dipte onder $41.000 en kwam weer op $40.500 uit. Toch maakte bitcoin gelijk een kleine rebound en herstelde onmiddellijk naar $41.500.

Even later steeg bitcoin voorbij $41.700 maar hier was de weerstand nog te groot en bitcoin zakte terug naar $41.500 vanochtend. Op het moment van schrijven maakt bitcoin weer een poging omhoog en komt de prijs uit op $41.900 op KuCoin en €38.400 op Bitvavo.

Of bitcoin nu genoeg momentum heeft om door $42.000 te breken, is nog maar de vraag. En zelfs als het lukt, zijn veel analisten nog overtuigd dat bitcoin tegen de $43.000 wordt afgewezen en mogelijk weer diep keldert. Toch is ook dat verre van zeker, en als we lichtjes uitzoomen, lijkt de koers nog altijd in een voorzichtige opwaartse trend te zitten en higher lows te vestigen.

Currently BTC is not showing any weakness on the daily, if we can get the 3 Daily back on track that would be perfect…looking forward to what this next 3 weeks brings us. pic.twitter.com/pIPAe1zdZw

— Rickus (@rickus_trades) April 20, 2022

Marktontwikkelingen voor bitcoin

Het positievere marktsentiment heeft mogelijk ook te maken met de goedkeuring van een nieuwe bitcoin futures exchange-traded fund (ETF), oftewel beursgenoteerd fonds, in de Verenigde Staten. Het lijkt investeerders optimistisch te maken over een goedkeuring van een bitcoin spot-ETF, al blijven daar veel mensen ook juist nog sceptisch over.

Daarnaast maakte de Amerikaanse dollar index (DXY) koers toch een flinke duik gisteren en dat is meestal goed nieuws voor bitcoin. Vanochtend is DXY iets aan het herstellen en de grote vraag momenteel is of DXY weer door $100 breekt, of hier wordt afgewezen.

Men maakte gisteren zorgen over de bitcoin van Tesla, het elektrische autobedrijf van Elon Musk, de rijkste persoon op aarde. Inmiddels blijkt uit nieuwe cijfers dat Tesla geen BTC sinds begin vorig jaar verkocht of gekocht heeft.

On-chain ontwikkelingen voor bitcoin

Zogeheten on-chain gegevens tonen aan dat de whales grote hoeveelheden bitcoins de afgelopen maand hebben geaccumuleerd, meldt analist Will Clemente. Dat is een zeer bullish teken voor de lange termijn.

Bitcoin whales have been accumulating for over a month now: pic.twitter.com/4n9bRh4K89

— Will Clemente (@WClementeIII) April 20, 2022

Dat leidt ertoe dat het aantal bitcoins op cryptocurrency exchanges inmiddels zelfs op het laagste punt in vier jaar staat, meldt analysebedrijf CryptoQuant:

$BTC Spot Exchanges’ Reserve hits over a 4-year low

Live Charthttps://t.co/52cmYEeYFo pic.twitter.com/BqB7koB5i0

— CryptoQuant.com (@cryptoquant_com) April 21, 2022

Echter toont deze data van analist Cauê Oliveira aan dat bitcoin mogelijk in een accumulatiefase en distributie-, of capitulatiefase, tegelijkertijd zit. Dat toont wellicht de grote onzekerheid van investeerders aan in de huidige markt:

The current market is so difficult to read that even institutions do not have a clear pattern of movement

The heat map of addresses with large amounts shows that these entities are accumulating and distributing in the same price range

Undecided price as investors#Bitcoin pic.twitter.com/Bj5hLV2k4z

— Cauê Oliveira (@caueconomy) April 20, 2022

Toch meldt analist Oğuzhan Şengör dat de capitulatiefase mogelijk ten einde is aan de hand van de volgende entity-adjusted dormancy flow grafiek van analysebedrijf Glassnode:

#Bitcoin’s Entity-Adjusted Dormancy Flow helps understand the spending behavior of experienced market participants.. Green zone indicates that market is experiencing the caputilation.. Dormancy value is now above the critical level, capitulation could be over.. #ETH #Crypto #BTC pic.twitter.com/hxYip9tOaJ

— Oğuzhan Şengör (@OguzhanSengor) April 20, 2022

Whalemap houdt het simpel: boven $42.000 is bullish, onder $38.000 is bearish.

A largely significant portion of whale holdings reside between $38,000 and $42,000 right now.

Vital area for #Bitcoin

Above it – bullish
Below it – bearish pic.twitter.com/qBiVrV8Wd9

— whalemap (@whale_map) April 20, 2022

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij meer leren over het traden, analyseren en gebruiken van cryptocurrencies? Word lid van Crypto Insiders Premium en kom de eerste 30 dagen helemaal gratis een kijkje nemen. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.