Drie Amerikaanse politici hebben hun beklag gedaan en zorgen geuit over bitcoin als pensioen. Hun woorden zijn gericht aan Abigail Johnson, de CEO van Fidelity Investments. Fidelity biedt sinds kort bitcoin aan in hun pensioenfondsen. “Deze beslissing zorgt voor problemen,” aldus de politici.

Bitcoin pensioen is brug te ver

De klachtenbrief (PDF) is afkomstig van Dick Durbin, Elizabeth Warren en Tina Smith, en werd dinsdag verstuurd. De brief, die ongeveer anderhalve pagina lang is, beschrijft de pensioenspaargewoonten van Amerikanen zonder dit met overtuigende statistieken te onderbouwen.

Wel kun je tal van retorische hoogstandjes en bijvoeglijke naamwoorden lezen. Het geld dat Amerikaanse consumenten in pensioenfondsen kunnen investeren, is bijvoorbeeld hard verdiend, en hun blootstelling aan het cryptocurrency-casino is een brug te ver.

Reactie op bitcoin pensioen

En dit pareltje, dat zo uit 2017 zou kunnen komen:

“Hoewel de onderliggende technologie van blockchain veelbelovend is en het potentieel heeft om te worden gebruikt voor innovatieve en opwindende toepassingen, moeten consumenten op hun hoede zijn voor de risico’s die aan bitcoin en andere digitale activa zijn verbonden”

De drie auteurs van de brief vroegen: “Als sparen voor pensioen al een uitdaging is voor zoveel Amerikanen, waarom zou Fidelity dan toestaan dat degenen die kunnen sparen worden blootgesteld aan een niet-getest, zeer volatiel activum zoals bitcoin?”

De drie vroegen overigens niet of ze hiermee wilden stoppen, maar eindigden de brief met de vraag om een reactie.

Bitcoin in 401k pensioenplan

Het pensioenstelsel in de Verenigde Staten werkt anders dan in Nederland. Aan de andere kant van de oceaan noemen ze een pensioenplan een 401k-plan. Het verschil met Nederland is dat je hier als werknemer gebonden bent aan een sectorgebonden pensioenaanbieder, terwijl Amerikanen zelf kunnen kiezen bij wie ze hun 401k stallen.

Met een 401k kan iedereen die werkt een x-bedrag van het bruto inkomen sparen, over dit bedrag betalen ze geen inkomstenbelasting en dit maakt het enorm populair.

Om werknemers over te halen om voor hun bedrijf te werken, dragen de meeste werkgevers bij aan het 401k-plan. Dit mag tot maximaal 5% van het jaarsalaris. Het 401k wordt niet beheerd door een pensioenfonds, maar door een vermogensbeheerder zoals Fidelity.

Normaal gesproken wordt geïnvesteerd in aandelen, obligaties en indexfondsen, maar Fidelity voegt bitcoin toe aan dit rijtje. Fidelity beheert het 401k pensioensparen van meer dan 20 miljoen Amerikanen en kan met hun bitcoin pensioen zorgen voor een enorme DCA.

Eerder kritiek op bitcoin pensioen

Dit is niet de eerste keer dat Warren en Smith kritiek hebben op Fidelity, eind april vroegen zij zich openlijk af hoe Fidelity omgaat met “aanzienlijke risico’s zoals fraude, diefstal en verlies.” Volgens de politici is dit inherent aan bitcoin.

“Beleggen in cryptocurrency’s is een riskante en speculatieve gok, en we zijn bezorgd dat Fidelity deze risico’s zou nemen met het pensioenspaargeld van miljoenen Amerikanen.”

Je kan veel zeggen over deze politici, maar ze zijn in ieder geval consistent.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.