Is bitcoin (BTC) een manier om te ontsnappen aan de enorme chaos in Rusland en Oekraïne? Uit data van onderzoeksbedrijf Delphi Digital blijkt dat vlak na het instellen van de felle sancties tegen Rusland, de activiteiten op het Bitcoin-netwerk enorm zijn toegenomen.

Bitcoin activiteiten zien grote toename

Delphi Digital onderzocht data afkomstig van de Bitcoin blockchain, ook wel on-chain data genoemd, om te zien wat het effect is van het uitsluiten van Russische banken van het SWIFT-systeem. Dit internationale systeem zorgt ervoor dat banken makkelijker internationale transacties kunnen afwikkelen. Het uitsluiten van de Russische banken betekent in principe dat Russen niet meer zo snel hun geld het land uit kunnen versturen.

Al gauw werd de suggestie gewekt dat bitcoin wel eens een uitweg kan bieden. Dankzij het gedecentraliseerde netwerk kan iedereen waar ook ter wereld geld via het internet versturen. Geen enkele bank of toezichthouder kan deze transacties stoppen, tenzij een crypto exchange natuurlijk wordt bevolen accounts te bevriezen. Transacties via de blockchain zelf kunnen echter op geen enkele mogelijkheid gestopt worden. Volgens Delphi Digital is er inderdaad een effect te zien vlak na de SWIFT sanctie:

0/ As the SWIFT bans hits Russian banks, BTC activity is soaring.

In today’s Delphi Daily, we examined BTC wallet data, @geniexyz and @gemxyz face off, and @tracerDAO’s new stablecoin proposal.

For more pic.twitter.com/YI06edILRS

— Delphi Digital (@Delphi_Digital) March 3, 2022

De onderzoekers van het platform concluderen:

“Het aanbod van actieve BTC – zoals gemeten door beweging in het verleden <24H – is gestegen tot ongeveer 565k BTC. Dit is het hoogste niveau in meer dan een jaar. In feite hebben slechts 2 gebeurtenissen een hogere activiteit gezien: Black Thursday in maart 2020 en in mei 2020.”

Advocaat: Waarom Rusland crypto waarschijnlijk niet gebruikt

Nu is de vraag of de toegenomen activiteiten ook echt het effect zijn van de kapitaalvlucht van Russen. De toename in activiteiten kan natuurlijk ook het gevolg zijn van investeerders wereldwijd die hun bitcoins verkopen uit paniek.

Eerder was in het bitcoin nieuws te lezen dat advocaat en voorzitter op het gebied van beleid voor de Amerikaanse Blockchain Association, Jake Chervinsky, het gebruik van crypto op grote schaal onwaarschijnlijk acht. Lees in dit artikel drie redenen waarom Chervinsky dit denkt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.