De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft vandaag een zogeheten ‘Executive Order’ getekend dat zich buigt over regulatie van de crypto sector. Een Executive Order is een soort wet dat niet door het congres goedgekeurd hoeft te worden. Toen naar buiten kwam dat Biden dit van plan zou zijn was de paniek even groot in de crypto markt. Inmiddels weten we echter dat de inhoud van zijn Executive Order alles meevalt en dat het niet voor paniek hoeft te zorgen bij crypto investeerders.

Joe Biden kijkt naar crypto

Vandaag werd door het Witte Huis bekend gemaakt dat het Executive Order als voornaamste doel heeft om consumenten te beschermen. Daarnaast wordt geprobeerd om de financiële stabiliteit te verbeteren, om staatsveiligheid te waarborgen en om klimaatproblemen aan te kaarten.

“In het besluit wordt een nationaal beleid voor digitale activa uiteengezet dat zes kern prioriteiten omvat: bescherming van consumenten en beleggers; financiële stabiliteit; illegale financiering; leiderschap van de VS in het mondiale financiële stelsel en economisch concurrentievermogen; financiële inclusie; en verantwoorde innovatie.”

Er wordt volgens het Witte Huis zorgvuldig rekening gehouden met de innovatie in de nieuwe sector. Er zal geprobeerd worden om deze innovatie zoveel mogelijk in stand te houden. Goed nieuws voor de crypto industrie dus.

en van de belangrijkste elementen van de Order is de instructie aan overheidsinstanties om de het idee van de invoering van een central bank digital currency (CBDC), een soort “digitale dollar”, te onderzoeken.

“Het Order moedigt regelgevers ook aan om te zorgen voor voldoende toezicht en bescherming tegen eventuele systemische financiële risico’s die digitale activa met zich meebrengen.”

Today, @POTUS signed an Executive Order on crypto-assets. I look forward to collaborating with colleagues across the government to achieve important public policy goals: protecting investors & consumers, guarding against illicit activity, & helping ensure financial stability.

— Gary Gensler (@GaryGensler) March 9, 2022

Goed nieuws voor bitcoin

Gelukkig valt de strekking van het Executive Order dus alles mee. Er zal geen sprake zijn van draconische maatregelen en er zullen geen harde stappen genomen worden om bijvoorbeeld crypto exchanges zoals Coinbase en Kraken te dwingen om Russische gebruikers te weren. 

Om die reden reageerde de koers van bitcoin (BTC) ook al erg positief op het nieuws dat eerder vandaag al lekte. De bitcoin koers is vandaag al een mooie 8,5% gestegen. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.