De weg naar een gereguleerde blockchain-industrie is een lange. Er zijn inmiddels al een aantal jaar gesprekken gaande om de markt veiliger en dus interessanter voor instituten te maken, maar er lijkt langzaam maar zeker een einde te komen aan de onzekerheid en het lange wachten. De Amerikaanse overheid is van plan om deze week ‘al’ een maatregel door te voeren die bepaalde overheidsafdelingen verplicht om onderzoek te doen naar de gevolgen van crypto-regulatie en een grote crypto-industrie.

Binnen 180 dagen

Dat schrijven Bloomberg en Reuters op basis een rapport dat ze hebben ingezien. Het is de bedoeling om de markt voor cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC), onder breed toezicht plaatsen, om zo beter om te kunnen gaan met risico’s als cybercriminaliteit en ransomware. Onderdeel hiervan is een executive order van de president. Dat houdt in dit geval in dat verschillende overheidsinstanties een aantal rapporten in moeten dienen over ‘de toekomst van geld’ en de rol die cryptovaluta hierin moeten spelen. De deadline is op 180 dagen gezet, de onderzoeken moeten dus uiterlijk in september worden ingeleverd.

Volgens de bron van Reuters zou de beslissing voor ‘significante veranderingen in het beleid en voor veel momentum’ moeten zorgen. Het zou waarschijnlijk een stap in de richting van een Central Bank Digital Currency (CBDC) zijn.

Minder gedoe crypto-bedrijven

Naast voor de volledig digitale versie van de Amerikaanse dollar zou het ook veel betekenen voor cryptocurrencies van derde partijen. Als die volledig gereguleerd worden, dan kunnen instituten gemakkelijker en zonder al te veel risico’s investeren in goedgekeurde projecten. Het is niet duidelijk hoe dit vormgegeven zou worden en of er bijvoorbeeld ook projecten zullen zijn die niet goedgekeurd worden. In ieder geval bestaat er een kans dat het gedoe rondom de regulatie van blockchain-bedrijven sterk zal verminderen.

Bloomberg claimt dat de Biden-regering komende woensdag de stap aan zal kondigen. Hard nodig is het ook. Met name instituten worden al jaren geplaagd door onzekerheid rondom regulatie van crypto. Tegelijkertijd lijkt China voorop te lopen met de ontwikkeling van de ‘digitale yuan’.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.